Ο Bill Gates για τα εμβόλια κορονοϊού, την υδροξυχλωροκίνη και τις θεωρίες συνωμοσίας 5G

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates), συνιδρυτής της Microsoft, έγινε ο κεντρικός χαρακτήρας στην ιστορία του κορονοϊού (Covid-19). Τα καλά νέα: Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει δεσμεύσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της νόσου, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων για προσπάθειες παρασκευής εμβολίων στις AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax. Τα άσχημα νέα: Ο Γκέιτς έχει «κακοποιηθεί» από πολέμιους των εμβολίων και το αντιεμβολιαστικό κίνημα γενικότερα καθώς και από συνωμοσιολόγους που ισχυρίζονται ότι σπέρνει τον ιό για δικούς του σκοπούς.

Ο Γκέιτς λέει ότι είναι αισιόδοξος για τις πιθανότητες ο κόσμος να δει μέσα από τις πιο άγριες θεωρίες και να νικήσει τον κορονοϊό.

Πόσο σίγουρος είστε ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να διανεμηθεί ευρέως έως το τέλος του 2020;

Γκέιτς: Λοιπόν, το αρχικό εμβόλιο δεν θα είναι ιδανικό όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του κατά της ασθένειας και της μετάδοσής της. Μπορεί να μην προστατεύει τον άνθρωπο για μεγάλο διάστημα και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από πλούσιες χώρες ως μέτρο διακοπής.

Θα ήμασταν τυχεροί αν έχουμε πολλά εμβόλια πριν από το τέλος του έτους (2020). Αλλά τότε, το 2021, είναι πιθανό να εγκριθούν ορισμένα άλλα εμβόλια. Η ισχυρότερη απόκριση πιθανότατα θα προέλθει από την πρωτεϊνική υπομονάδα. Με τόσες πολλές εταιρείες που εργάζονται σε αυτό, μπορούμε να αντέξουμε αρκετές αποτυχίες και θα έχουμε κάτι με χαμηλό κόστος και μεγάλη διάρκεια προστασίας από τον ιό.

Λόγω του σκεπτικισμού, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού;

Γκέιτς: Το να κάνεις κάτι υποχρεωτικό μπορεί συχνά να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό. Θα μπορούσατε όμως να πείτε ότι εάν πρόκειται να εργαστείτε σε ένα γηροκομείο ή έχετε έκθεση σε ηλικιωμένους, το εμβόλιο θα έπρεπε να είναι απαραίτητο.

Τι κάνετε για  τις θεωρίες συνωμοσίας που αναφέρουν  ότι ακολουθείτε την έρευνα εμβολίων για να ελέγξετε το μυαλό των ανθρώπων χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα 5G και ούτω καθεξής;

Γκέιτς: Είναι παράξενο. Παίρνουν το γεγονός ότι ασχολούμαι με εμβόλια και το αντιστρέφουν, οπότε αντί να δίνω χρήματα για να σώσω ζωές, βγάζω χρήματα για να απαλλαγώ από ζωές. Εάν αυτό αποτρέψει τους ανθρώπους από τη λήψη εμβολίου ή από την εξέταση των τελευταίων δεδομένων σχετικά με τη χρήση μάσκας, τότε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Τι γίνεται με τη συζήτηση γύρω από την υδροξυχλωροκίνη, την οποία έχει προωθήσει ο Λευκός Οίκος, μολονότι έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματική και, στην πραγματικότητα, προκαλεί καρδιακά προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς;

Γκέιτς: Αυτή είναι μια εποχή της επιστήμης, αλλά μερικές φορές δεν είναι έτσι. Στις δοκιμές, η υδροξυχλωροκίνη φαίνεται καλή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά καλά φάρμακα που αποδεικνύονται ότι λειτουργούν χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Έχουμε δει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αγοράζουν προμήθειες εμβολίων ακόμη και πριν εγκριθούν. Είναι αυτό επιβλαβές;

Γκέιτς: Χρειαζόμαστε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν βοήθησαν να βρεθούν προμήθειες και χρήματα για τις φτωχές χώρες. Έχουμε χρηματοδοτήσει περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη από οποιαδήποτε χώρα, αλλά σε εργοστάσια και προμήθειες, φροντίσαμε μόνο τους εαυτούς μας. Κάθε επικοινωνία που έχω με τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιριών και τους ηγέτες των χωρών έχει ως στόχο: «Γεια, πρέπει όλοι να προστατεύονται.»

Πώς νομίζετε ότι όλα αυτά τελειώνουν;

Γκέιτς: Οι καινοτομίες στη θεραπεία του κορονοϊού θα αρχίσουν να μειώνουν το ποσοστό θανάτου, αλλά το πραγματικό τέλος θα προέλθει από την εξάπλωση φυσικών λοιμώξεων και το εμβόλιο θα μας δίνει ανοσία της αγέλης. Για τις πλούσιες χώρες, αυτό θα γίνει κάποια στιγμή το επόμενο έτος, ιδανικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Θα βγούμε από αυτό μέχρι το τέλος του 2021.

Λοιπόν, θα είμαστε εντάξει;

Γκέιτς: Σίγουρα. Είμαστε τυχεροί που δεν ήταν μια πιο θανατηφόρα ασθένεια.

Πηγή: Bloomberg