ΠΑΟΚ: Μειώσεις συμβολαίων και ολοκληρώσεις συνεργασιών

Η αγωνιστική σεζόν στον ΠΑΟΚ παραμένει ημιτελής, όπως και σε όλες τις ομάδες της χώρας και του κόσμου, αλλά τα οικονομικά δεν είναι ένας στάσιμος τομέας για την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, που σήμερα γιορτάζει την επέτειο της κατάκτησης του νταμπλ, αφού πέρυσι τέτοια μέρα είχε κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδος για τρίτο σερί χρόνο. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο ζήτημα πιθανής επανέναρξης του πρωταθλήματος, ωστόσο, αναγκάζει τους αρμόδιους της ΠΑΕ και τον μεγαλομέτοχό της να σκεφτούν την «επόμενη μέρα» που δεν είναι εύκολη και ούτε επακριβώς προβλέψιμη. Τα οικονομικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στόχος της εταιρείας είναι ο οικονομικός εξορθολογισμός της εταιρικής χρήσης και του αγωνιστικού τμήματος. Λάθη που έγιναν στο παρελθόν με τον πολλαπλασιασμό ενός αριθμητικά υπερμεγέθους ρόστερ παικτών έχει αποφασιστεί να μην ξαναγίνουν και η ομάδα να πορευθεί με όσους χρειάζεται και όχι με πλεονάζον έμψυχο υλικό που σε αρκετές περιπτώσεις είτε δεν χρησίμευσε, είτε μέρος αυτού δόθηκε με ανώφελο δανεισμό. Στην λογική αυτή δεν θα ανανεωθούν συμβόλαια που λήγουν και δεν είναι αναγκαία η παρουσία των συμβεβλημένων ποδοσφαιριστών ή θα προταθεί μείωση συμβολαίων σε άλλους ή και μειωμένες αποδοχές σε παίκτες που έχουν αυξημένο κασέ. Πάντως, στον ΠΑΟΚ δεν προτίθενται να δώσουν νέο συμβόλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, σε αντίθεση με την τρέχουσα σεζόν, όπου υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που αμοίβονται με 1,3 εκατομμύρια συν τα μπόνους.

Υπό αυτή την προοπτική ο ΠΑΟΚ είναι πρόθυμος να συζητήσει την πιθανότητα μεταγραφής παικτών του, για τους οποίους ενδιαφέρονται άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως ο Δημήτρης Γιαννούλης, ο Δημήτρης Λημνιός ή ένας από τους δυο φορ της ομάδας, Τσούμπα Ακπόμ και Κάρολ Σφιντέρσκι, με στόχο και την διατήρηση καθαρής εικόνας στο FFP (Financial Fair Play) που είναι απαραίτητος όρος προσαρμογής στις απαιτήσεις της UEFA. Δευτερευόντως η μείωση του ρόστερ της ομάδας είναι κάτι που διευκολύνει και το τεχνικό επιτελείο της, αφού τα τελευταία χρόνια μια μικρή ομάδα σκάουτερ ήταν αναγκασμένη να κινείται σε όλες τις κατευθύνσεις για να παρακολουθεί από κοντά την αγωνιστική δράση όλων αυτών των δανεικών ποδοσφαιριστών, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται και εκτός Ελλάδος.

Ηδη το «καμπανάκι» της αποχώρησης ηχεί για τον Ζοσέ Μαουρίσιο, ο οποίος ολοκληρώνει το τριετές συμβόλαιό του και εκτιμώντας τις σημερινές συγκυρίες βλέπει από την πλευρά του επίσης την δική του «επόμενη μέρα». Μάλιστα, ο σημαντικός Βραζιλιάνος μέσος δήλωσε σε ΜΜΕ της πατρίδας του για το θέμα αυτό: «Βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ τρία χρόνια και έμαθα να αγαπώ πολύ αυτό το σύλλογο. Το πάθος των οπαδών και η επίδραση που έχουν στην ομάδα με έχει αγγίξει βαθιά. Όπως και να έχει, υπάρχει ενδιαφέρον από παραδοσιακές ομάδας της Ευρώπης για μένα και το ενδεχόμενο να φύγω από τον ΠΑΟΚ είναι πραγματικό. Σίγουρα όμως επαναλαμβάνω ότι είμαι πολύ ευτυχισμένος στον ΠΑΟΚ και πως ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω τις νίκες και τα τρόπαια».

Αντίστοιχες σκέψεις γίνονται και για ποδοσφαιριστές όπως οι Στοχ, Βέρνμπλουμ, πλην όμως αυτοί έχουν εν ισχύ συμβόλαια με τον ΠΑΟΚ, σε αντίθεση με τον Μαουρίσιο, τον Κάτσε και τον Βιερίνια, που οι συνεργασίες τους με τον «Δικέφαλο» ολοκληρώνονται και φυσικά για να ανανεωθούν τον πρώτο λόγο έχει ο σύλλογος.