Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ρουμάνους να εμβολιαστούν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα τους Ρουμάνους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 για να αποφευχθεί μια νέα υπερφόρτωση των νοσοκομείων, ακόμα κι αν το τέταρτο κύμα της πανδημίας αρχίζει να υποχωρεί.

“Βλέπουμε μια μείωση (στον αριθμό) των νέων κρουσμάτων, αλλά πρέπει να δούμε αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χέδερ Πάποβιτς, εμπειρογνώμονας στη διαχείριση κρίσεων του ΠΟΥ, η οποία είναι σε αποστολή στη Ρουμανία.

“Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να αποφευχθεί η επανάληψη της δραματικής κατάστασης” που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία αυτή η χώρα κατέγραφε περίπου 20.000 νέες μολύνσεις ημερησίως.

Η Ρουμανία παρουσίασε κορύφωση του αριθμού θανάτων στις 2 Νοεμβρίου, 591 σε ένα 24ωρο, σε ένα σύνολο 2.332 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Με μόλις το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας και ένα υγειονομικό πάσο για την είσοδο στον κινηματογράφο ή στο εστιατόριο, δείχνουν να έχουν επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, παρότι οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

“Πρέπει να εντοπίσουμε τα εμπόδια που μπλοκάρουν τον εμβολιασμό, να κάνουμε διάλογο με τους ανθρώπους, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους, γιατί πολλοί από αυτούς ανησυχούν”, πρόσθεσε η Πάποβιτς, λέγοντας ότι είναι υπέρ ενός “εθελοντικού” εμβολιασμού.

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ κατήγγειλε τον κατακλυσμό ψευδών πληροφοριών που συνέβαλε, κατά τη γνώμη της, μαζί με τη χαλάρωση των περιορισμών το περασμένο καλοκαίρι και την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, στη λοιμογόνο ικανότητα του τέταρτου κύματος, το οποίο “φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πάντες”.

“Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να ανακόψουμε αυτό το κύμα και να αποφύγουμε ένα άλλο”, τόνισε.

Η Πάποβιτς υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα εισαγάγει ή όχι ένα υγειονομικό πάσο στην εργασία, διευκρινίζοντας ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να παράσχει τεχνική βοήθεια σε αυτό το θέμα.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, έδωσε ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς σχεδόν 500.000 άνθρωποι έκαναν την πρώτη δόση σε διάστημα λίγων ημερών.

Οι βουλευτές αναμένεται να αποφασίσουν επί του νομοσχεδίου αυτού την προσεχή εβδομάδα.