Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε, σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ II, της οποίας η βασιλεία οδήγησε τη Βρετανία από την εποχή του ατμού στην εποχή των smartphone, και η οποία επέβλεψε τη σε μεγάλο βαθμό ειρηνική διάλυση μιας αυτοκρατορίας που κάποτε κάλυπτε τον κόσμο, πέθανε. Ήταν 96.

Πέθανε ειρηνικά στο κτήμα της στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Μεσίστια η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή.

Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Ανεβαίνοντας στο θρόνο το 1952, η Ελισάβετ οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια εποχή πολιτικών αναταραχών. Άρχισε τη βασιλεία της ως επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας, αν και σε παρακμή. Μέχρι τη στιγμή του θανάτου της, το μέλλον του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αμφίβολο, με τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για ανεξαρτησία στη Σκωτία και την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που οδήγησαν σε νέα ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iEJc4fPikHkk/v0/800x-1.jpg

Η Ελισάβετ έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2015, όταν ξεπέρασε το ρεκόρ της βασίλισσας Βικτώριας, που κυβέρνησε από το 1837 έως το 1901. Ο σύντροφος που η Ελισάβετ περιέγραψε ως «δύναμη και παραμονή» της, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο επί 73 χρόνια σύζυγός της, πέθανε τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο πρίγκιπας Φίλιππος Δούκας του Εδιμβούργου στην τελετή λήξης του 19ου
Η Βασίλισσα με τον Πρίγκιπα Φίλιππο στην τελετή λήξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας το 1982 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Τον περιέγραψε ως τη «δύναμή και την παραμονή της».

Ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, τη διαδέχεται στο θρόνο.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iVKN_CCZCJZo/v0/696x-1.jpg

Η Ελισάβετ έφτασε στο τέλος της βασιλείας της με τη δημοτικότητά της να αποκατασταθεί πλήρως μετά από μια περίοδο κριτικής τη δεκαετία του 1990, η οποία κορυφώθηκε με την οργή που πυροδότησε τα μέσα ενημέρωσης στη σιωπηλή απάντηση της οικογένειας στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997. Όταν γιόρτασε τα 60 χρόνια στον θρόνο το 2012 , την ίδια χρονιά που το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για τέσσερις ημέρες εκδηλώσεων για το Diamond Jubilee.

Το πλατινένιο ιωβηλαίο της, για τα 70 χρόνια στο θρόνο, έλαβε χώρα το 2022. Ο εορτασμός της βασιλείας της σηματοδοτήθηκε με μια εμφάνιση στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ από μια αδυνατισμένη ομάδα που αποτελείται από άμεσους διαδόχους του θρόνου και την άμεση οικογένειά τους.

Σε μια άλλη συμβολική στιγμή της συνέχειας της μοναρχίας, ο κληρονόμος της, ο πρίγκιπας Κάρολος, και ο πρώτος του γιος, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, απέτισαν δημόσια φόρο τιμής στη βασίλισσα μπροστά σε ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων που πλημμύρισαν την περιοχή γύρω από το παλάτι για να ζήσουν ζωντανά. συναυλία.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της βασιλείας της προήλθε από την αδιάκοπη εστίαση των μέσων ενημέρωσης στην ιδιωτική ζωή των παιδιών και των εγγονιών της.

Και τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκονταν στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας ύστερα από την είδηση ότι οι γιατροί ανησυχούσαν για την κατάσταση της υγείας της.

Μαζί τους είναι ο εγγονός της, ο δούκας του Κέμπριτζ.