Πέθανε η Irene Cara, τραγουδίστρια των Fame και Flashdance (video)

Η Irene Cara, η βραβευμένη με Όσκαρ τραγουδίστρια που ερμήνευσε τα ομότιτλα τραγούδια σε δύο φιλόδοξες ταινίες αυτοέκφρασης της δεκαετίας του 1980, το «Flashdance» και το «Fame», πέθανε σε ηλικία 63 ετών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Σάββατο 26-11-2022.

Ο θάνατός της στο σπίτι της στη Φλόριντα επιβεβαιώθηκε από τη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της, Judith A. Moose, στο Twitter το Σάββατο. Η κ. Moose, η οποία δεν διευκρίνισε πότε πέθανε η Άιριν Κάρα, είπε ότι η αιτία του θανάτου της είναι «προς το παρόν άγνωστη και θα δημοσιοποιηθεί όταν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες».

Η Irene Cara, έγινε γνωστή το 1980 με την ταινία Fame, όπου υποδυόταν μια νεαρή μαθήτρια καλλιτεχνικού σχολείου στη Νέα Υόρκη. Τραγούδησε το ομότιτλο τραγούδι που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής. Τρία χρόνια αργότερα συνέθεσε (μαζί με τον DJ Τζόρτζιο Μορόντερ) και τραγούδησε το Flashdance…What a Feeling, που πέρασε στην ιστορία με τη θρυλική χορογραφία της Τζένιφερ Μπιλς στην ταινία Flashdance. Το τραγούδι κέρδισε επίσης Όσκαρ και παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες όλων των εποχών.

 

Η Ιρένε Κάρα είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές τη δεκαετία του 1970. Αν και δεν έκανε καμία άλλη πολύ μεγάλη επιτυχία, συνέχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τον θέατρο τα επόμενα χρόνια.

Ήταν διαζευγμένη και δεν είχε αποκτήσει παιδιά.

Η Άιριν Κάρα γεννήθηκε ως Irene Escalera στις 18 Μαρτίου 1959 στο Μπρονξ. Αμφισβήτησε επανειλημμένα αναφορές σχετικά με το έτος γέννησής της, μερικές φορές περιγράφοντάς το 1964. Ο επίσημος λογαριασμός της στο Twitter αναφέρει ότι γεννήθηκε το 1962. Η μητέρα της είπε στους New York Times το 1970 ότι η νεαρή Κάρα, ήδη πολυάσχολη ερμηνεύτρια, ήταν 11 χρονών.

Η μητέρα της, Louise Escalera, ήταν ταμίας και ο πατέρας της, Gaspar Escalera, ήταν μουσικός και εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο χάλυβα.

Η Cara μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής, υποκριτικής και χορού ως παιδί και λέγεται ότι μπορούσε να παίζει πιάνο με το αυτί σε ηλικία πέντε ετών. Παρακολούθησε το Professional Children’s School στο Μανχάταν, ένα σχολείο για παιδιά καλλιτέχνες και παιδιά που σπουδάζουν τέχνες.

Ως παιδί, τραγουδούσε και χόρευε στην ισπανόφωνη τηλεόραση. Στα 13 της, ήταν τακτική στο «The Electric Company», μια παιδική παράσταση από τη δεκαετία του 1970. Ήταν επίσης μέλος του συγκροτήματός του, Short Circus.

Έμεινε απασχολημένη, παίρνοντας ρόλους στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου ρόλου στο «Sparkle», μια ταινία του 1976 για μια οικογένεια τραγουδιστών στη δεκαετία του 1960, η οποία ανανεώθηκε το 2012.

Ο πρωταγωνιστικός της ρόλος ήταν στην ταινία μιούζικαλ “Fame”, όπου έπαιξε την Coco Hernandez, μια μαθήτρια σε ένα σχολείο που είχε το πρότυπο του γυμνασίου που τώρα είναι γνωστό ως Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts. Στο soundtrack της ταινίας, η Cara τραγούδησε το ομώνυμο κομμάτι, “Fame” και ένα άλλο σινγκλ, την μπαλάντα “Out Here on My Own”.

Και τα δύο τραγούδια ήταν υποψήφια για Όσκαρ το 1981. Η ταινία ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία και το “Fame” κέρδισε τόσο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι όσο και για το καλύτερο τραγούδι.

Συνέχισε να παίζει και να κάνει μουσική μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν ενεπλάκη σε δικαστική διαμάχη με την δισκογραφική της εταιρεία για τα κέρδη της. Πήρε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από κριτική επιτροπή της Καλιφόρνια το 1993, αλλά η κα Cara είπε ότι μπήκε ουσιαστικά στη μαύρη λίστα από τη μουσική βιομηχανία λόγω της διαμάχης, ανέφερε το περιοδικό People το 2001.

Τα τελευταία χρόνια, μοιράστηκε τραγούδια από τον κατάλογό της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν είχαν κυκλοφορήσει, στο podcast της, «The Back Story».

Σε ένα επεισόδιο από τον Ιούλιο του 2019, μίλησε για τη μπαλάντα της “As Long as It Lasts” και είπε ότι είχε παρόμοιες ιδιότητες με το “Out Here on My Own” και εξήγησε γιατί συνδέθηκε και με τα δύο τραγούδια.
«Πολύ γυμνό, απλά φωνητικά και πιάνο και ένας υπέροχος στίχος και μια υπέροχη ιστορία μέσα στον στίχο, αυτά είναι τα είδη των τραγουδιών με τα οποία έχω σχέση ως τραγουδοποιός», είπε η Cara.