Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft

Ο Paul Allen, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον δισεκατομμυριούχο Bill Gates και χρησιμοποίησε την περιουσία που έκανε από την εταιρεία τεχνολογίας για να επενδύσει σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, καλωδιακή τηλεόραση και ακίνητα, πέθανε σε ηλικία 65 ετών, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε.

Ο Άλεν πέθανε τη Δευτέρα στο Σιάτλ από επιπλοκές του λεμφώματος non-Hodgkin (μη-Χότζκιν), σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας επενδύσεων Vulcan. «Ο αδελφός μου ήταν αξιοπρόσεκτος άνθρωπος, από όλες τις απόψεις», ανέφερε η αδελφή του Τζόντι .

Πηγή πλούτου του Allen για τις ποικίλες επενδύσεις του και τις μεγάλες φιλανθρωπικές δωρεές ήταν το μείζονα μερίδιο του στην Microsoft. Είχε περιουσία ύψους 26,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg.

Ο Πολ Άλεν μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, βοήθησαν στη δημιουργία ολόκληρης της βιομηχανίας λογισμικού για ένα νέο είδος μικρότερων, πιο προσιτών και ευρέως προσβάσιμων υπολογιστών.

«Οι συνεισφορές του Paul Allen στην εταιρεία μας, στη βιομηχανία μας και στην κοινότητά μας είναι απαραίτητες,» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella σε σχετική ανακοίνωση. «Ως συνιδρυτής της Microsoft, με το δικό του ήσυχο και ανθεκτικό τρόπο, δημιούργησε μαγικά προϊόντα, εμπειρίες και θεσμούς, και με αυτόν τον τρόπο άλλαξε τον κόσμο».

Αποχώρησε από στέλεχος της εταιρείας το 1983 επειδή ασχολήθηκε με το λέμφωμα Hodgkin. Το 2009, ο Allen υποβλήθηκε σε θεραπεία για λέμφωμα Non-Hodgkin, το οποίο πριν από δύο εβδομάδες είπε ότι επέστρεψε.

“Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία. Πρόσφατα δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια για εγκεφαλική έρευνα και 25 εκατομμύρια δολάρια για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής”, γράφει το περιοδικό Sports Illustrated σε ένα προφίλ του 2007.

Παρότι έτεινε να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ο Άλεν έγραψε μια αυτοβιογραφία που κυκλοφόρησε το 2011. Στο βιβλίο περιέγραφε μεταξύ άλλων το πώς ο – παιδικός του φίλος – Γκέιτς, τον οποίο έπεισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να ιδρύσουν μια εταιρεία που θα παρήγαγε υπολογιστές και λογισμικό, είχε αποδυθεί σε μηχανορραφίες για να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο του Άλεν στην Microsoft.