Πήρε τη ρεβάνς ο Ολυμπιακός, 4-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Πραγματοποιώντας μια άκρως σοβαρή και αποτελεσματική εμφάνιση, ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα, κερδίζοντας με το εμφατικό 4-1 τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League, μπαίνοντας γερά στο κόλπο του τίτλου.

Φραν Ναβάρο 29’, Ντάνιελ Ποντένσε (54’) και Γιουσέφ Ελ Κααμπί (83’, 90’) τα γκολ για την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ στο 39’ γι’ αυτή του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 7’ για τους γηπεδούχους, με τον Τόμας Μουργκ να κερδίζει τις κόντρες και να σουτάρει με το δεξί έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

Δέκα λεπτά αργότερα, από προσπάθεια του Αντρέ Όρτα, ο Ναβάρο «τσίμπησε» την μπάλα όμως ο Ντομινίκ Κοτάρσκι ήταν σε ετοιμότητα. Σαφώς πιο καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό αυτή στο 19’, με τον Κώστα Φορτούνη να βρίσκεται με την μπάλα στα πόδια στο ύψος του πέναλτι, έπειτα από λάθος του Σουαλιό Μεϊτέ, αλλά με το αριστερό αστόχησε.

Όσο περνούσε ο χρόνος, οι «ερυθρόλευκοι» πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο και στο 29’ βρήκαν δίχτυα. Γρήγορη εκτέλεση φάουλ από τον Φορτούνη, ο Ποντένσε βρήκε κάθετα τον Τσικίνιο που έκανε το πρώτο σουτ με τον Κοτάρσκι να μην μπλοκάρει σταθερά και τον Ναβάρο στην επαναφορά να πετυχαίνει το 0-1.

Οι Θεσσαλονικείς έψαξαν την άμεση απάντηση. Κι αν ο Ζοάν Σάστρε πιεζόμενος στο 35’ αστόχησε στο διαγώνιο σουτ που επιχείρησε, δυο λεπτά μετά ήρθε το 1-1.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έκλεψε στη μεσαία γραμμή από τον Ροντινέι – διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ οι φιλοξενούμενοι – ο Φρανσίσκο Ορτέγκα πρόλαβε τον Μουργκ, αλλά η μπάλα στρώθηκε στον Ντεσπόντοφ που πλάσαρε ψύχραιμα τον Πασχαλάκη για την ισοφάριση.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τη σπουδαία, μα και άστοχη στην εκτέλεση, έμπνευση του Μουργκ να κάνει ψηλοκρεμαστό πλασέ στην αφύλαχτη γωνία του Πασχαλάκη, μετά την κούρσα και πάσα του Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα. Στο δεύτερο μέρος, έπειτα από ένα μέτρια πρώτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι κεφάλι στο σκορ.

Ο Ποντένσε κέρδισε φάουλ από τον Σάστρε, το εκτέλεσε γρήγορα με τον Ορτέγκα, με τον Πορτογάλο εξτρέμ να εξαπολύει έναν κεραυνό με το δεξί στο αριστερό «γάμα» της εστίας του Κοτάρσκι που μάταια εκτινάχθηκε.

Πάλι οι «ασπρόμαυροι» έψαξαν τη γρήγορη ισοφάριση και πλησίασαν σε αυτή στο 59’. Από βαθιά μπαλιά του Μπάμπα, Ορτέγκα και Μαγκομέντ Οζντόεφ διεκδίκησαν στον αέρα την μπάλα, αυτή στρώθηκε στον αφύλακτο Ντεσπόντοφ που αστόχησε.

Ο Λουτσέσκου επιχείρησε να βελτιώσει με τις αλλαγές την εικόνα της ομάδας του. Η διπλή προσπάθεια του Μπράντον Τόμας βρήκε σε σώματα ενώ στο 71’ η κεφαλιά του Οζντόεφ σε ετοιμότητα τον Πασχαλάκη στο κέντρο της εστίας του. Ο πρώην τερματοφύλακας ήταν σταθερός και έδωσε ώθηση στους συμπαίκτες του να «χτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις.

Και το 1-3 ήρθε στο 84’, με τον Ποντένσε να κάνει το γύρισμα, τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη να μη βρίσκει την μπάλα και τον Ελ Κααμπί, που μόλις είχε μπει στο ματς, να «εκτελεί» τον Κοτάρσκι με το αριστερό.

Ο ΠΑΟΚ δεν τα παράτησε. Εξαιρετική ενέργεια και πάσα του Κωνσταντέλια στον Ντεσπόντοφ, αλλά ο Πασχαλάκης εξουδετέρωσε με εκτίναξη το σουτ του Βούλγαρου στο 86’.

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε στο 90’. Ο Τσικίνιο βρήκε στο χώρο τον Ποντένσε, ο Κοτάρσκι σταμάτησε με το σώμα του το σουτ του Πορτογάλου, αλλά η μπάλα πήγε στον Ελ Κααμπί με τον Μαροκινό να πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα για το τελικό 1-4.

Οι Πειραιώτες, με τον Μεντιλίμπαρ να κάνει ιδανικό ντεμπούτο στη Super League, πήραν «εκδίκηση» για το 2-4 του πρώτου γύρου, έβαλαν τέλος στο αήττητο σερί 12 αγωνιστικών του ΠΑΟΚ και, παράλληλα, έβαλαν… φωτιά στο πρωτάθλημα, καθώς τέσσερις ομάδες είναι σε απόσταση πέντε βαθμών: ΑΕΚ 52, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός 51, Ολυμπιακός 47.

Διαιτητής: Κρίστιαν Ντίγκερτ (Γερμανία)

Κίτρινες: Ντεσπόντοφ, Τόμας – Μπιανκόν, Φορτούνης, Έσε, Πασχαλάκης, Ναβάρο, Κάρμο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (72’ Ότο), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Μεϊτέ (72’ Σβαμπ), Οζντόεφ, Μουργκ (61’ Α. Ζίβκοβιτς), ωνσταντέλιας (86’ Τζίμας), Ντεσπόντοφ, Σαμάτα (61’ Τόμας).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Πασχαλάκης, Ορτέγκα, Όρτα (79’ Ιμπόρα), Τσικίνιο, Φορτούνης (76’ Μασούρας), Κάρμο, Ροντινέι, Ναβάρο (76’ Ελ Κααμπί), Έσε, Μπιανκόν (87’ Ρέτσος), Ποντένσε.

Μεντιλίμπαρ: «Το να παίζεις κάθε τρεις μέρες είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων ομάδων»

Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε – και πώς θα μπορούσε να μην ήταν – ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έπειτα από τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με 4-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League.

Ο Ισπανός προπονητής, στο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα, «υπέγραψε» τη μεγαλύτερη νίκη των «ερυθρολεύκων» στην έδρα του ΠΑΟΚ από το 1965 μέχρι σήμερα. «Έδωσα συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Ηταν εξαιρετική η εμφάνισή τους. Κι αυτοί αλλά κι εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε αρχικά ο πρώην τεχνικός της Σεβίλλης.

Και προσέθεσε για την εικόνα του αγώνα: «Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε συγκρατημένα αλλά βάλαμε εμείς το πρώτο γκολ και φάνηκε να παίρνουμε τον έλεγχο. Δεχθήκαμε γρήγορα όμως την ισοφάριση. Στο δεύτερο ξεκινήσαμε πάλι με γκολ, μετά βρήκαμε χώρους και τους αξιοποιήσαμε, σκοράροντας άλλες δυο φορές. Ξέραμε ότι ο ΠΑΟΚ πιέζει ψηλά σε όλο το ματς και το διαχειριστήκαμε πολύ καλά».

Αναφορικά με το τι άλλαξε ο ίδιος και ο Ολυμπιακός εμφανίζεται πολύ βελτιωμένος με αυτόν στον πάγκο, ο Μεντιλίμπαρ τόνισε: «Δεν ξέρω τι γινόταν πριν έρθω. Θέλω να παίζουμε επιθετικά, αλλά δε μετράει μόνο αυτό. Ακόμα κι αν είσαι στο μισό του αντιπάλου, χρειάζεται να αμύνεσαι αποτελεσματικά. Αν το πετύχεις, έχεις αποτελέσματα όπως αυτό».

Κλείνοντας, ο Μεντιλίμπαρ σχολίασε το γεγονός πως ο αγώνας διεξήχθη κανονικά, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος του Ολυμπιακού να αναβληθεί το ντέρμπι λόγω των υποχρεώσεών του με τη Φερεντσβάρος για τα Play Off του UEFA Europa Conference League. «Το να παίζεις κάθε τρεις μέρες είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων ομάδων. Κι εμείς είμαστε μεγάλη ομάδα. Το γνωρίζαμε αυτό. Έτσι είναι η κατάσταση, είναι κουραστικό για τους παίκτες, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτό».

Λουτσέσκου: «Σήμερα κέρδισαν επειδή ήταν πιο έξυπνοι από εμάς»

Για αφέλεια των παικτών του και εξυπνάδα αυτών του Ολυμπιακού, έκανε λόγο ο Ραζβάν Λουτσέσκου στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ήττα που γνώρισε ο ΠΑΟΚ από τους «ερυθρόλευκους» στην Τούμπα με 4-1, για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.

«Η εικόνα η σημερινή κρίνεται με βάση το αποτέλεσμα. Αυτό είναι δυστυχώς στο ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα σήμερα ήταν ότι ήμασταν αφελείς, ειδικά στα δυο πρώτα γκολ. Μετά είχαμε τις ευκαιρίες μας και δεν τις εκμεταλλευθήκαμε, ενώ εκείνες του Ολυμπιακού κατέληξαν στα δίχτυα. Σήμερα κέρδισαν επειδή ήταν πιο έξυπνοι από εμάς», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Ρουμάνου προπονητή στην κάμερα των συνδρομητικών καναλιών NovaSports.

«Κάθε ματς έχει τη δική του ιστορία, έτσι και το αποψινό. Αν είχαμε σκοράρει εμείς στο 1-1 θα ήταν διαφορετικά. Τα δυο τελευταία γκολ του Ολυμπιακού μας βρήκαν σε μια μεταβατική άμυνα.

Μας βρήκαν στην προσπάθεια μας να πιέσουμε ψηλά για να ισοφαρίσουμε», προσέθεσε αναφορικά με το ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες πέτυχαν δυο γκολ με τον Γιουσέφ Ελ Κααμπί.

Και ο Λουτσέσκου κατέληξε: «Δεν χρειάζεται να το φιλοσοφούμε πολύ. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος είχε την υπεροχή. Εμείς προσπαθήσαμε με το transition μας. Στο δεύτερο μέρος ήμασταν πιο πολύ επιθετικοί, ήμασταν όμως και αφελείς στις φάσεις των γκολ. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πετάξουμε στην άκρη ό,τι έχουμε κάνει τόσο καιρό».