Πήρε τον βαθμό ο ΠΑΟΚ, 1-1 με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

Οι αλλαγές του Φερέιρα απέδωσαν κι ο ΠΑΟΚ έφυγε αήττητος από το ΟΑΚΑ (1-1 με την ΑΕΚ).

Με γκολ του Μουργκ στο 89΄ ο ΠΑΟΚ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Super League. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 23ο λεπτό με τον Ασφαριφάρντ στη μοναδική τελική προσπάθειά τους σε όλο το παιχνίδι!

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ περιορίστηκε σε καθαρά παθητικό ρόλο. Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε, έφτανε με άνεση στην περιοχή και δημιουργούσε ευκαιρίες με πιο μεγάλη αυτή του Τσόλακ στο 9΄. Ωστόσο, στο 23΄ μια μαγική ασίστ του Μουαμέρ Τάνκοβιτς και ένα εξαιρετικό τελείωμα του Καρίμ Ανσαριφάρντ διαμόρφωσαν το 1-0, στη μοναδική τελική προσπάθεια των γηπεδούχων στο πρώτο 45λεπτο.

Αμέσως μετά (25΄) ακυρώθηκε γκολ του Τζόλη για χέρι, το οποίο ήταν ο ορισμός του ακούσιου (η μπάλα βρίσκει στο χέρι μετά από πρόσκρουση στο σώμα του επιτιθέμενου) όμως με βάση τους πιο πρόσφατους κανονισμούς (χέρι που οδηγεί σε σκοράρισμα), ορθώς ακυρώθηκε. Άτυχος ο ΠΑΟΚ, πολύ τυχερή λοιπόν η ΑΕΚ η οποία ήταν αγνώριστη.

Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι πολλές απουσίες (Μάνταλος, Σιμόες, Γκαρσία, Μπακάκης, Σιμάνσκι, Γαλανόπουλος), καθώς και η έλλειψη ομοιογένειας αφού ο Μάσιμο Καρέρα έδωσε ταυτόχρονο ντεμπούτο σε τρεις ποδοσφαιριστές: Μουαμέρ Τάνκοβιτς, Ιονούτ Νεντελτσεάρου, Μάριο Μιτάι. Με 3-5-2 και τους Μιτάι, Παουλίνιο να παίρνουν όλη την αριστερή και τη δεξιά πτέρυγα αντίστοιχα, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν ανύπαρκτοι δημιουργικά, αλλά στον ανασταλτικό τομέα με «μπροστάρη» το Νασίμ Χνιντ περιόρισαν τους φιλοξενούμενους, εκμεταλλευόμενοι και το «σοκ» που τους προκάλεσε το 1-0, μετά το 25΄.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τους γηπεδούχους, που σπάνια περνούσαν το κέντρο του γηπέδου. Η κατοχή της μπάλας ξεπέρασε κατά διαστήματα το 70% υπέρ του ΠΑΟΚ που προσπαθούσε να διασπάσει τη μαζική άμυνα της Ένωσης, με τον Άμπελ Φερέιρα να χρησιμοποιεί όσα «όπλα» διέθετε. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες με καλύτερη ένα σουτ του Σβιντέρσκι που «έξυσε» το οριζόντιο δοκάρι στο 78΄ και κατάφερε να βρει το γκολ που άξιζε 100% στην εκπνοή του αγώνα. Στο 89΄ από σέντρα του Μπίσεσβαρ και κεφαλιά του Σβιντέρσκι, ο Μουρ πήρε νέα κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα.

Οι τρεις αλλαγές του Φερέιρα «λύτρωσαν» τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Τσιντώτας ήταν ο «σωτήρας» της ΑΕΚ καθώς στο 96΄ νίκησε τον Σφιντέρσκι σε τετ-α-τετ.

Διαιτητής: Τομπίας Στίλερ (Γερμανία) Κίτρινες: Νεντελτσεάρου, Κρίστιτσιτ, Σάκχοφ – Μιχαηλίδης
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Χνίντ, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Παουλίνιο (70΄ Βασιλαντωνόπουλος), Μιτάι (46΄ Λόπες), Σάκχοφ, Κρίστισιτς, Λιβάγια, Τάνκοβιτς (60΄ Αλμπάνης, 80΄λ.τρ. Σαμπανάτζοβιτς), Ανσαριφάρντ (60΄ Ολιβέιρα)

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίφκοβιτς, Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Μάτος (68΄ Ουαγκέ), Γιαννούλης, Εσίτι (58΄ Νινούα), Σβάμπ, Ζίφκοβιτς (80΄ Μπίσεσβαρ), Τζόλης (68΄ Σφιντέρσκι), Τσόλακ.

* Πολύ άτυχος ο Χρήστος Αλμπάνης που τραυματίστηκε στο 80΄, είκοσι λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς. Ήταν ο παίκτης που είχε καταφέρει να προσφέρει έστω λίγα πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της ΑΕΚ.

Με υπογραφή Μπαράλες ο Αστέρας 3-1 την ΑΕΛ

Σοβαρός, συγκροτημένος και με καθαρό μυαλό στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε με 3-1 της ΑΕΛ στο «Αλκαζάρ», με δύο γκολ του Χερόνιμο Μπαράλες κι ένα του Λουίς Φερνάντες (με τον Μούζεκ να μειώνει ενδιάμεσα) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League, κατακτώντας τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα και βελτιώνοντας τη βαθμολογική του θέση.

Η ομάδα της Αρκαδίας ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας 62% κατοχή μπάλας. Η ΑΕΛ ωστόσο, ήταν εκείνη που έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ στο 11′ με την προσπάθεια του Πινακά, που ανάγκασε τον Παπαδόπουλο σε εντυπωσιακή εκτίναξη κι απόκρουση στη γωνία του.

Στο 25′ ο Σίτο είχε πολύ καλό σουτ ελάχιστα άουτ, με τους γηπεδούχους να χάνουν ακόμη μία καλή ευκαιρία με τον Τόρζε στο 41′ (σουτ λίγο άουτ). Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μπαράλες νίκησε τους πάντες στον αέρα μετά από σέντρα του Κώτσιρα και με κεφαλιά έκανε το 0-1.

Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι έγινε ακόμη πιο σκληρό με πολλά φάουλ από τις δύο ομάδες και την ΑΕΛ να ανεβάζει λίγο την πίεσή της, μετά τις αλλαγές του Μιχάλη Γρηγορίου. Ο Αστέρας ωστόσο, ήταν εκείνος που έφτασε στο γκολ στο 75′, ξανά με τον Αργεντινό φορ, ο οποίος υποδέχθηκε εξαιρετικά τη μπάλα από τον Λεό Τιλίκα και με ωραίο σουτ έκανε το 0-2.

Οι γηπεδούχοι τα έπαιξαν όλα για όλα στο τελευταίο δεκάλεπτο, κατάφεραν να μειώσουν στο 89′ με κεφαλιά του Μούζεκ, αλλά στα λεπτά που απέμεναν, η ομάδα της Τρίπολης πέτυχε και τρίτο τέρμα στο 90’+4′ με τον Λουίς Φερνάντεθ «κλειδώνοντας» οριστικά τη νίκη της.

Διαιτητής: Στέφανος Κουμπαράκης (Κυκλάδων)
Κίτρινες: Μιλοσάβλιεβιτς, Σετσέροβιτς, Νικολιάς – Σίτο, Σουάρεθ, Λουίς Φερνάντεθ, Τασουλής, Μπόρχα Φερνάντεζ
Αποβολές: –

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΕΛ (Μ. Γρηγορίου): Νάγκι, Μπέρτος (71′ Γρηγορόπουλος), Ηλιάδης, Μούζεκ, Φιλίπ, Σπαρβ, Σετσέροβιτς (71′ Νικολιάς), Πλατέλλας, Μιλοσάβλιεβιτς, Τόρζε (56′ Τρούγιτς), Πινακάς.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μ. Ράσταβατς): Παπαδόπουλος, Κότσιρας, Πασαλίδης, Σουάρεθ, Τασουλής, Βαλιέντε, Μουνάφο (72′ Ιγκλέσιας), Ρεγκίς (88′ Μπόρχα Φερνάντεζ), Ριέρα (61′ Λουίς Φερνάντεθ), Σίτο (61′ Λέο Τιλίκα), Μπαράλες (89′ Ορόθκο).

Τον «έσωσε» ο Μακέντα

Απίστευτο παιχνίδι στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ και τον Παναθηναϊκό να αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2 στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League. Το ματς επεφύλασσε τρομερές συγκινήσεις και βρήκε τους «πράσινους» να… σώζουν (τουλάχιστον) τον ένα βαθμό στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μακέντα, αφού πρώτα έχασαν τα… άχαστα.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ καλύτερα απ’ τα προηγούμενα τρία παιχνίδια του στη Super League, πίεσε πολύ τον ΟΦΗ ψηλά, αλλά για άλλη μια φορά ήταν άκρως… αναποτελεσματικός. Στο 3′ από την πίεση του Αλεξανδρόπουλου, ο Μεγιάδο έκανε λάθος, ο Χατζηγιοβάνης έκλεψε τη μπάλα, όμως το καλό σουτ που έκανε στη γωνία το έβγαλε με υπερένταση ο Βάτερμαν.

Στο 5′ ο Γιαννούλης πρόλαβε την τελευταία στιγμή τον Βέλεθ, πριν σπρώξει τη μπάλα με το κεφάλι στα δίκτυα, έπειτα από κόρνερ του Μπουζούκη και πρώτη κεφαλιά του Κουρμπέλη, ενώ στο 23′ από ωραία κίνηση και σέντρα του Σάντσες, ο Καρλίτος έκανε την προβολή, όμως και πάλι είπε «όχι», ο γκολκίπερ του ΟΦΗ.

Από το ημίωρο και μετά η πίεση του Παναθηναϊκού άρχισε να «φθίνει», ο ΟΦΗ κέρδισε μέτρα μέσα στο γήπεδο, όμως χρειάστηκε ένα μεγάλο (διπλό) σφάλμα του Χατζηγιοβάνη στο 37′, για να αλλάξουν οι «ισορροπίες» του αγώνα. Ο Μυτιληνιός εξτρέμ του «τριφυλλιού» έκανε κάκιστο κοντρόλ δύο φορές έξω από την «πράσινη» περιοχή, ο Στάικος που έκλεψε τη μπάλα σούταρε στη γωνία με τον Διούδη να απομακρύνει αρχικά και τον Στάρτζεον να κάνει από πλάγια θέση το 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο στα «κόκκινα». Στο 47′ ο Χατζηγιοβάνης έχασε τετ-α-τετ, όμως δύο λεπτά αργότερα ο Καρλίτος έσπασε το «ρόδι», με πολύ ωραία κίνηση και πλασέ στη γωνία του Βάτερμαν.

Στο 53′ ο Μακέντα κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Μεγιάδο, όμως ο Βάτερμαν τον νίκησε από τα έντεκα μέτρα, στερώντας την ανατροπή απ’ τους «πράσινους».

Από εκεί και πέρα το ματς έγινε… ροκ. Ο ΟΦΗ έχασε τρεις συνεχόμενες ευκαιρίες με κεφαλιές μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού (απέκρουσε ο Διούδης τις προσπάθειες των Κοροβέση, Σαρδινέρο, έφυγε άουτ η κεφαλιά του Μεγιάδο), με τους «πράσινους» να «απαντάνε» με νέο χαμένο τετ-α-τετ του Χατζηγιοβάνη (απέκρουσε ξανά ο Βάτερμαν).

Οι Κρητικοί, ωστόσο, ήταν εκείνοι που πέτυχαν το δεύτερο γκολ στο ματς, συνεχίζοντας το… βόλεϊ στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Στο 77′ από κόρνερ του Στάρτζεον, ο Σαρδινέρο πήρε την πρώτη κεφαλιά κι ο Μεγιάδο εξ επαφής έκανε το 2-1.
Οι «πράσινοι» συνέχισαν να το παλεύουν ως το φινάλε κι εντέλει δικαιώθηκαν στο 94ο λεπτό με τον Μακέντα να «διαβάζει» το λάθος της άμυνας του ΟΦΗ και με κεφαλιά από κοντά να διαμορφώνει το τελικό 2-2.

Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας)
Κίτρινες: Σακόρ – Σάντσες
Αποβολές:

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΦΗ (Γ. Σίμος): Βάτερμαν, Ουές, Διαμαντής, Γιαννούλης, Κοροβέσης (73′ Λυμπεράκης), Μεγιάδο, Στάικος (73′ Μπαλογιάννης), Σακόρ, Στάρτζεον (80′ Γιάννου), Γρίβας, Σαρδινέρο (88′ Βαφέας).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σ. Συλαϊδόπουλος): Διούδης, Σάντσες (87′ Πούγγουρας), Βέλεθ, Σένκεφελντ, Ζαγαρίτης, Μπουζούκης (87′ Καμπετσής), Κουρμπέλης, Αλεξανδρόπουλος (62′ Σερπέζης), Χατζηγιοβάνης (70′ Εμμανουηλίδης), Μακέντα, Καρλίτος.