ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό – 213 οι νεκροί

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, με 213 νεκρούς από 170 χθες και 1.981 νέα κρούσματα από 1.700 χθες, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε σχεδόν 9.692 από 7.711 ως χθες βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία.

Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων κορωναϊού σε όλο τον κόσμο έχει φτάσει πάνω από 9.600. Αυτό υπερτερεί της καταμέτρησης από την επιδημία SARS, η οποία το 2003 είδε 8.096 επίσημα αναφερθείσες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Η Κίνα ανέφερε σήμερα 9.692 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπάρχουν περίπου 100 ακόμη κρούσματα εκτός σε ακόμη 18 χώρες.

Άλλοι 43 νεκροί από προστέθηκαν στη Χουμπέι, το σύνολο των θυμάτων στη χώρα ανέρχεται σε τουλάχιστον 213.

Επίσης και η Turkish Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς την Κίνα, ενώ το πέμπτο κρούσμα κοροναϊού επιβεβαίωσαν οι αρχές στη Γερμανία.

Παγκόσμιος συναγερμός

Εν τω μεταξύ, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΥ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε την έκρηξη του κοροναϊού στην Κίνα ως μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αναφέροντας τον κίνδυνο ότι ο μερικές φορές θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες πέρα από τη συσσώρευση περιπτώσεων εκτός Κίνας μέχρι στιγμής.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο στις ΗΠΑ, σε μια γυναίκα που ταξίδεψε στην Κίνα και έπειτα μόλυνε τον σύζυγό της. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα κρούσματα στην Κίνα έχουν φθάσει τα 9.000, ενώ τα έθνη σε όλο το κόσμο λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού.

Ο γενικός διευθυντής του WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus επαίνεσε τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει το ξέσπασμα, λέγοντας ότι δεν είχε δει ποτέ ένα έθνος να ανταποκρίνεται τόσο επιθετικά σε μια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός νέου νοσοκομείου σε μόλις 10 ημέρες.

“Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Η δήλωση αυτή δεν αποτελεί ψήφο μη εμπιστοσύνης στην Κίνα”, δήλωσε ο Τέντρος. “Αντίθετα, η ΠΟΥ συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κίνας να ελέγχει την εκδήλωση.”

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, κρίνει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού».

«Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη Ρώμη

 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πριν λίγο ότι στην Ρώμη επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.