Παναθηναϊκός και Περιστέρι συγκάτοικοι στην κορυφή της Basket League

Παναθηναϊκός και Περιστέρι παρέμειναν συγκάτοικοι με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους για την 5η αγωνιστική της Basket League, η Λήμνος και το Ιβανώφειο… αλώθηκαν για πρώτη φορά μέσα στη σεζόν, ο ΠΑΟΚ «βυθίστηκε» στη Ρόδο και ο Ιωνικός Νικαίας πανηγύρισε μια τρίτη διαδοχική νίκη, το Σάββατο (26/10). Η 5η αγωνιστική στην Α1 ανέδειξε πρωταγωνιστές, εμφανίσεις που κέρδισαν το χειροκρότημα, τόσο από τους νικητές, όσο και από τους ηττημένους. Την Κυριακή (27/10, 16:15) η «αυλαία πέφτει» με την αναμέτρηση Ρέθυμνο-ΑΕΚ. Οι Κρήτες είναι η μόνη ομάδα χωρίς νίκη στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, ενώ μία μόνο έχει πετύχει η ΑΕΚ…

Αναλυτικά:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΆΡΗΣ 108-86
Το show του Τζίμερ Φριντέτ παρακολούθησαν δια ζώσης όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, στο ματς Παναθηναϊκός-Άρης. Ο Αμερικανός είχε 4/4 έξω από τα 6.75, έδωσε στον Παναθηναϊκό 21 πόντους, έπαιξε ακόμη και στον άσο μοιράζοντας μάλιστα και 4 ασίστ, όσο ο Νικ Καλάθης ξεκουραζόταν στον πάγκο. Το β΄ μέρος αποζημίωσε τους φιλάθλους, αφού οι παίκτες του Πεδουλάκη πάτησαν… γκάζι μετά το ημίχρονο, κάνοντας επιμέρους σκορ 31-18 στην 3η περίοδο. Για λόγους… rotation, ο «Άρτζι» άφησε μόνο 12:30 λεπτά στο παρκέ τον Καλάθη και τον Τόμας. Ακολουθεί «διαβολοβδομάδα» στη Euroleague και οι πρώτοι σκόρερ του Παναθηναϊκού έπρεπε να προφυλαχτούν, ενόψει των παιχνιδιών στη Μόσχα με την Κίμκι και στο ΟΑΚΑ με την Αναντολού Εφές.
«Αν οι Παππάς και Αθηναίου ήταν ΟΚ, ο Νικ δεν θα ήταν καθόλου στην δωδεκάδα σήμερα και ο Φριντέτ θα έπαιζε λιγότερο. Θα ήταν μέσα απλά γιατί του κάνουν καλό τα παιχνίδια. Να μάθει το ευρωπαϊκό στυλ αγωνιζόμενος στα ματς του πρωταθλήματος και της Euroleague. Προσαρμόζεται σιγά-σιγά τόσο στο αμυντικό κομμάτι, που ήταν και το ζητούμενο, όσο και στο επιθετικό, όπου διαβάζει ακόμh καλύτερα το παιχνίδι. Δημιουργεί και εκτελεί,» εξήγησε ο προπονητής των «πρασίνων».
Μία ακόμη φορά, ο Κωνσταντίνος Μήτογλου αξιοποίησε τον μεγάλο χρόνο που του έδωσε ο Πεδουλάκης σημειώνοντας 13 πόντους και μαζεύοντας 6 ριμπάουντ. Ο Ουέσλι Τζόνσον (15π.) συναγωνιζόταν τον Φριντέτ στα τρίποντα ευστοχώντας σε 3/5.
Όμως υπήρχε και ένας παίκτης από τον Άρη που άφησε το… στίγμα του στην 5η αγωνιστική. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους δεν σταμάτησε να «πυροβολεί» έξω από τα 6.25 έχοντας 7/11 με την ολοκλήρωση του αγώνα. Ο Λιθουανός μοίρασε και 7 ασίστ στους συμπαίκτες του!

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΛΑΥΡΙΟ 88-62
Η δήλωση του Χρήστου Σερέλη, μετά τον αγώνα… τα λέει όλα! «Μας ισοπέδωσε το Περιστέρι» παραδέχτηκε ο προπονητής του Λαυρίου. Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου μάζεψαν 45 ριμπάουντ και μοίρασαν 27 ασίστ! Οι φιλοξενούμενοι είχαν 28 ριμπάουντ και 8 ασίστ… Ο κόσμος του Περιστερίου θαύμασε μία ακόμη φορά τον Στιβ Γκρέι που ήταν εξαιρετικός με 23 πόντους και 7 ασίστ! Είδε όμως και τους Μπλέικ, Σκορδίλη και Γόντικα να ξετυλίγουν τις πτυχές του ταλέντου τους στο κλειστό γυμναστήριο της οδού Κένεντι. Οι «κυανοκίτρινοι» παρέμειναν αήττητοι, ενώ το Λαύριο μετρά πλέον 3 νίκες – 2 ήττες.

ΉΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 72-75
Η Λήμνος… έπεσε! Ο Προμηθέας είχε τον τρόπο να αλώσει την «καυτή» έδρα του Ηφαίστου, να τον υποχρεώσει στην πρώτη εντός έδρας ήττα. «Συγχαρητήρια στον κόσμο της Λήμνου, δημιουργεί μια εκπληκτική ατμόσφαιρα. Συγχαρητήρια στον Ήφαιστο και τον coach Μανωλόπουλο γιατί έχουν φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, γι’ ακόμα μία χρονιά. Πιστεύω θα πάνε καλά και φέτος,» δήλωσε ο προπονητής των Αχαιών Μάκης Γιατράς. «Έλειπαν δύο παίκτες, ο Έλις και ο Ρόμπινσον. Ο Φίλερ ταξίδεψε μαζί μας με γαστρεντερίτιδα. Το ροτέισον ήταν πολύ μικρό, στην αρχή μας βοήθησε ο Μαντζούκας που πήρε χρόνο. Δεν είναι εύκολο πάντως,» εξήγησε ο Γιατράς που πριν λίγες ημέρες είδε τους παίκτες του να νικούν τη Βίρτους Μπολόνια του Μίλος Τεόντοσιτς στο Eurocup. Όσο για τους γηπεδούχους; Ο Λιτλ προσπάθησε να ντυθεί μία ακόμη φορά… ήρωας, αρχικά με κάρφωμα και τρίποντο που έφερε τον Ήφαιστο στο -2, 72-74, 19 δεύτερα πριν τη λήξη. Όμως, ο Φίλερ ευστόχησε σε μία βολή εν συνεχεία, με τον Λιτλ να αστοχεί έξω από τη γραμμή του τριπόντου σε προσπάθεια να στείλει το ματς σε παράταση.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 96-101
Ο Κύπριος προπονητής Λίνος Γαβριήλ βρέθηκε για πρώτη φορά όρθιος στον πάγκο του Πανιωνίου συνδυάζοντας το ντεμπούτο του με μία εκτός έδρας νίκη επί του Ηρακλή. Η πρώτη μάλιστα εντός έδρας του «Γηραιού» σε 5 αγωνιστικές. «Τα παιδιά πείστηκαν ότι μπορούν» δήλωσε ο τεχνικός των «κυανέρυθρων» και πρόσθεσε: «Κάναμε 3-4 προπονήσεις μαζί, ήταν αξιέπαινη η προσπάθεια τους σήμερα. Δουλέψαμε πολύ στο κομμάτι της ψυχολογίας και ιδίως στη διαχείριση των συναισθημάτων. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε τη μπάλα να παίξουμε ομαδικό μπάσκετ. Μπήκανε τα σουτ σε ένα τρελό ποσοστό για εκτός έδρας παιχνίδι αλλά το βασικό ήταν ο βαθμός συγκέντρωσης και ότι αντέξαμε στην πίεση της έδρας του». Οι δύο ομάδες άφησαν χαλαρές τις άμυνές τους, όπως φαίνεται και από το τελικό σκορ (96-101) και στην επίθεση ξεχώρισαν οι Σαμάρντο Σάμιουελς (20π.) από πλευράς νικητών και ο Ολιβιερ Χάνλαν (20π.) από τους ηττημένους.
Ο τεχνικός του Ηρακλή, Γιάννης Καστρίτης δήλωσε από την πλευρά του: «Όταν στην έδρα σου δέχεσαι 100 πόντους σίγουρα δεν είναι ο τρόπος να διεκδικήσεις τη νίκη και σίγουρα και να κερδίζαμε δεν είναι η φιλοσοφία μας να παίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν αποφασιστικοί στην άμυνα, αυτό έφερε πολλά ελεύθερα σουτ στον Πανιώνιο, σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά αλλά μοιραία αυτό συμβαίνει όταν παίζεις μια τέτοια άμυνα».

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΟΚ 87-66
Σαν… Κολοσσός έπαιξε η ομάδα της Ρόδου και «βύθισε» τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα ης Θεσσαλονίκης συμβιβάστηκε με μία τρίτη διαδοχική ήττα, μετά από αυτές από τους Ιωνικό Νικαίας και Παναθηναϊκό. O Μάικ Μπρούσεβιτς αναδείχτηκε ηγέτης του Κολοσσού Ρόδου σημειώνοντας 20 πόντους με 6/7 τρίποντα, ενώ τρεις ακόμη παίκτες (Μωραϊτης, Κρόμα, Μπρέιζελτον) του Άρη Λυκογιάννη τελείωσαν τον αγώνα με διψήφιο νούμερο πόντων. Οι Σμιθ (22π.) και Μαργαρίτης (15π.) ξεχώρισαν από τον «Δικέφαλο του Βορρά» που αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα τραυματισμών, όπως αυτό του ΖεΚουάν Λιούις ο οποίος, αν και αγωνίστηκε, έμεινε στο μηδέν.
Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Κώστας Φλεβαράκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του και εν συνεχεία εξήγησε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η ομάδα θα κάνει αυτό που πρέπει και θα πετύχει τις νίκες που χρειάζεται φέτος, όσο δύσκολο κι αν είναι για οποιονδήποτε υπηρετεί αυτή την ομάδα και σε μια σεζόν με τόσα προβλήματα. Ξέρουμε τι γίνεται και πώς θα μπορέσει να βγει η ομάδα από τη δύσκολη θέση».
Στον αντίποδα, ο Άρης Λυκογιάννης είπε για τη νίκη του Κολοσσού: «Ήταν ξεκάθαρο πως ήταν επιτακτική ανάγκη να κερδίσουμε. Φυσικά για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους, γιατί είχαμε χάσει τα δύο τελευταία ματς στον πόντο, στο τελευταίο σουτ και αυτό δημιουργεί πάντα ένα ψυχολογικό βάρος σε οποιαδήποτε ομάδα».

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΛΑΡΙΣΑ 68-64
Την 3η διαδοχική νίκη του, αλλά και στο σύνολο, πανηγύρισε ο Ιωνικός Νικαίας στην Basket League, ξεπερνώντας και το εμπόδιο της Λάρισας, με 68-64, μετά από αυτά των ΠΑΟΚ και Άρη, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής. Στο κλειστό «Σοφία Μπεφόν», οι Πειραιώτες στηρίχτηκαν στον συνήθη «ύποπτο» Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ (21π.) που είχε πάντως 1/7 τρίποντα, ενώ διψήφιοι ήταν και οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (14π.) και Τζαμάλ Τζόουνς (12π.). Πρώτος σκόρερ της Λάρισας αναδείχτηκε ο Τζαμάλ Μπερχανεμεσκέλ (13π.). Οι παίκτες του Νίκου Βετούλα είχαν 21/28 βολές έναντι 12/19 των Θεσσαλών που μείωσαν στο καλάθι (66-64) στα 6” με 1/2 βολές του Μπερχανεμεσκέλ, αλλά το φάουλ του Χάμιλτον στον Τζόουνς επέτρεψε στον τελευταίο να πάρει θέση στη γραμμή των βολών, απ’ όπου με 2/2 χάρισε τη νίκη στους «κυανόλευκους». Aυτή ήταν η 4η ήττα της ομάδας του Βασίλη Φραγκιά.
«Λέμε πως όλες οι νίκες είναι ίδιες, αλλά με τον τρόπο που ήρθε η σημερινή, είναι σαν να έχει μεγαλύτερη αξία. Βρεθήκαμε σε ένα παιχνίδι, στον οποίο είχαμε πολύ κακό ποσοστό από το τρίποντο. Χάσαμε ελεύθερα σουτ, αλλά ήταν και ικανή η άμυνα της αντίπαλης ομάδας. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το πώς λειτουργήσαμε στα 15 τελευταία λεπτά, όταν βρεθήκαμε στο -9,» υπογράμμισε ο προπονητής των Πειραιωτών, Νίκος Βετούλας.
Από πλευράς Λάρισας, ο Βασίλης Φραγκιάς εξήγησε αναφορικά μ την ήττα: «Σε στιγμές, που έπρεπε να δείξουμε χαρακτήρα, κάναμε 2-3 εύκολα λάθη, χάσαμε 2-3 εύκολα σουτ και από εκεί και μετά ο Ιωνικός Affidea άλλαξε την άμυνά του. Εμείς δεν μπορέσαμε να προσαρμοστούμε κι έφτασαν σε μία νίκη που ήθελαν όσο κι εμείς».