Πανελλαδικές 2022: Τι δείχνει η διόρθωση των γραπτών – Πως τα πήγαν οι μαθητές

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η διόρθωση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων 2022 στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας, με τις βαθμολογίες να αναμένονται νωρίτερα φέτος και ειδικότερα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους διορθωτές η εικόνα των γραπτών στα εξεταζόμενα μαθήματα των Γενικών Λυκείων δεν είναι πολύ διαφορετική με την αντίστοιχη περσινή.

Όπως εκτιμούν από τα περισσότερα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, κι ενώ σε ορισμένα μαθήματα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σημαντικού αριθμού γραπτών, οι επιδόσεις των υποψηφίους κινούνται πάνω κάτω στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Χειρότερα από πέρυσι σε Αρχαία και Μαθηματικά

Η εικόνα των γραπτών είναι σχετικά καλή σε Ιστορία, Λατινικά, Πληροφορική, Χημεία και Οικονομία, μέτρια σε Φυσική, Βιολογία και Νεοελληνική Λογοτεχνία και χειρότερη από πέρυσι σε Αρχαία και Μαθηματικά.

Στα Αρχαία Ελληνικά, τα μισά από τα γραπτά που έχουν διορθωθεί είναι κάτω από τη βάση, όταν πέρυσι είχε αποτύχει πάνω από το 45% των υποψηφίων.

Ωστόσο οι αριστούχοι (19-20) αναμένεται να φτάσουν στο 5%, ποσοστό μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2021 δεν είχε ξεπεράσει το 1%.

Στα Μαθηματικά οι διορθωτές εκτιμούν, με βάση την έως τώρα εικόνα ότι η αποτυχία θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει το 60% (πέρυσι ήταν περίπου 57%).

Στη Βιολογία, οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα από τη δυσκολία των θεμάτων, αλλά από τον χρόνο που χρειάζονταν για να καλύψουν όλες τις ερωτήσεις. Πέρα από αυτό πάντως και παρά τη μέτρια εικόνα των γραπτών, η εικόνα είναι έως τώρα καλύτερη από πέρυσι, όπου είχε σημειωθεί μία πρωτόγνωρη, για το μάθημα της Βιολογίας, αποτυχία, σε ένα μάθημα όπου συνήθως καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες.

Κάπως έτσι είναι και η εικόνα στη Φυσική, με τους βαθμολογητές να εκτιμούν ότι παρά το ότι τα περισσότερα γραπτά κινούνται σε μέτριες βαθμολογίες, η αποτυχία σε αυτό το μάθημα θα είναι μικρότερη από το 2021.

Στη Νεοελληνική Γλώσσα, το μάθημα με τις περισσότερες αναβαθμολογήσεις, φαίνεται ότι το ζήτημα της ιστορικής μνήμης δεν ταίριαξε στους υποψήφιους, οι οποίοι από τα έως τώρα στοιχεία μάλλον δεν θεώρησαν τόσο βατά και αναμενόμενα τα θέματα. Σε αυτό το μάθημα ο μέσος όρος γραπτών κάτω από τη βάση τα τελευταία χρόνια κινείται στο 20% και οι ίδιες πηγές προβλέπουν ότι αυτό το ποσοστό μάλλον θα ανέβει.

Ελπιδοφόρα ή είναι από την άλλη η κατάσταση στην Ιστορία, τα Λατινικά, τη Χημεία, την Οικονομία και την Πληροφορική, με την έως τώρα εικόνα των γραπτών να είναι καλή έως αρκετά καλή.

Βέβαια ασφαλή συμπεράσματα από ένα τέτοιο δείγμα γραπτών δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν, ωστόσο η πρώτη εικόνα από τα γραπτά είναι ενδεικτική για όσα περιμένουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.