Παραλήρημα Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ – Αποχώρησε η ελληνική αποστολή

Αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε πει: «Κάναμε τη συμφωνία με την Λιβύη και αυτή θα έρθει στην εθνοσυνέλευση και αφού περάσει θα την πάμε σε άλλο επίπεδο. Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της. Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Είπε ακόμα ότι «ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».

ΠτΔ: Στα όρια της φαιδρότητας το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Απευθυνόμενος στον κ. Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε θερμά για την στήριξη, που παρείχε στην Ελλάδα, σε κρίσιμες στιγμές, και επισήμανε ότι με την στάση του αυτή στήριξε όχι μόνο την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη.

«Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον, τον συνεχάρη για την αφοσίωσή του, στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο -όπως σημείωσε- συνίσταται στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει σε πέρας μιάν αποστολή, η οποία υπερβαίνει τους λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, καθώς αφορά την επικράτηση -σε παγκόσμια κλίμακα- των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.