Πατέλης: Πολύ καλή στιγμή να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα (upd2)

«Η Ελλάδα πέρασε από το λαϊκισμό, από τον πολιτικό κατακερματισμό και βγήκε δυνατότερη», δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων, Αλέξης Πατέλης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη με σύνθημα τις δομικές μεταρρυθμίσεις και αυτό έκανε, ενώ ούτε «η πανδημία δεν καθυστέρησε το έργο μας». Ο κ. Πατέλης ανέφερε επιγραμματικά τα νομοσχέδια που έχει περάσει η κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, από τη διακυβέρνηση, το 5G μέχρι και το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα και ανέλυσε το κυβερνητικό έργο των πρώτων δύο ετών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δεύτερο σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη φορολογία, τονίζοντας ότι «μία από τις βασικές προτεραιότητες από την αρχή ήταν η μείωση της φορολογίας ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο νέο πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που στοχεύει να προσελκύσει ανθρώπους που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα συνταξιούχους από χώρες της Ευρώπης.

Το τρίτο κομμάτι, όπως τόνισε, είναι οι τράπεζες, όμως και «εδώ δεν υπάρχει μαγική λύση». Μειώνουμε, είπε, τα κόκκινα δάνεια, αυτό κάνουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, ώστε να μπορέσουν να κατευθύνουν ρευστότητα στη στήριξη της οικονομίας. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει αλλάξει εικόνα στα μάτια των επενδυτών, δεν είμαστε πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Πατέλης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις πολλές ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα που άνοιξαν από την πανδημία και την ψηφιοποίηση.

Οι ξένοι επενδυτές, είπε, ελκύονται από το τραπεζικό σύστημα και από το χαμηλό επίπεδο δανεισμού. Η χώρα βγήκε δυνατότερη από την κρίση. «Έχουμε μία κυβέρνηση που προσανατολίζεται σε επενδύσεις» είπε και κατέληξε ότι «είναι πολύ καλή στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα».

Άρις Καρυτινός: Ο τομέας των logistics παρουσιάζει ευκαιρίες για επενδύσεις λόγω της εξαιρετικής θέσης της χώρας

Για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα των logistics μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών ο Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, ο τομέας των logistics παρουσιάζει ευκαιρίες για επενδύσεις λόγω της εξαιρετικής θέσης της χώρας, της μεγάλης διακίνησης εμπορευμάτων από τα γύρω κράτη μέσω της Ελλάδας, αλλά και της αντοχής του κλάδου την περίοδο της κρίσης.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, ο κ. Καρυτινός τόνισε πως ετοιμάζεται νέο συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο, ενώ υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ στα logistics για φέτος.

Για το πρότζεκτ του Πύργου του Πειραιά, τόνισε πως «είναι ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023 και θα έχει μικτή χρήση», ενώ για το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο 200 δωματίων.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η εταιρεία έχει σε εξέλιξη έργα 400 εκατομμυρίων ευρώ, τα 200 από τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί και αφορούν κυρίως κλάδους όπως τα γραφεία και τα logistics.

Οδ. Αθανασίου: Πράσινο φως για το Ελληνικό τις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Οικονομικών

Η επένδυση του Ελληνικού αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες εβδομάδες ενώ η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μέσα στο φθινόπωρο θα αδειοδοτηθούν τα δυο πρώτα έργα ενώ μέσα στον Ιούλιο η Lamda θα προχωρήσει σε υπογραφές έως και 500 έργων. Η εταιρία έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση της παραλιακής ζώνης το 2025, πρόσθεσε ο κ.Αθανασίου.

Το «εμβληματικό» έργο του Ελληνικού πέρα από την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναμένεται να προσελκύσει ένα με ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες. Ο κ. Αθανασίου μίλησε για την οικονομική αυτάρκεια της εταιρείας για την ανάπτυξη των υποδομών στο χώρο του Ελληνικού τουλάχιστον για τα προβλεπόμενα έργα της πρώτης πενταετίας αν και θεωρεί τις συνεργασίες σημαντικές κυρίως για λόγους εξειδίκευσης.

Το Ελληνικό εκτός όλων των άλλων, φιλοδοξεί να είναι ο πρεσβευτής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, λειτουργώντας μέσα στο περιβαλλοντολογικό πλαίσιο που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πράσινη ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Ν. Σταθόπουλος: Το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα

Στο μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Νίκος Σταθόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της BC Partners στη Βρετανία, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, ο κ. Σταθόπουλος αναφερόμενος στα αντικίνητρα που μπορεί να συναντήσει ένας εν δυνάμει επενδυτής, τόνισε πως είναι η ασταθής φορολογική πολιτική και αυτό «φοβίζει τους επενδυτές», η δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία, αλλά και η πολιτική αστάθεια, τα οποία όμως, όπως σημείωσε «φαίνεται πως φθίνουν». «Η υψηλή φορολογία ήταν αντικίνητρο αλλά έχω δει πολλά δείγματα ότι γίνονται κινήσεις για να μειωθεί και να έρθουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα» τόνισε.

O κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε πως το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς σε σχέση με μεγαλύτερες, γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντικίνητρο για επενδύσεις, αλλά αντιθέτως μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, του εξαιρετικού κλίματος, αλλά και της συνεχούς ανάπτυξης που θα έχει η χώρα μετά από μακρά ύφεση.

Μιλώντας για τους κλάδους που συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόνισε πως «ενδιαφέροντες κλάδοι είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα media, η υγεία, η τεχνολογία, οι φαρμακοβιομηχανίες και γενικά οι εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προφίλ».

Παράλληλα, ο κ. Σταθόπουλος απάντησε για το ενδιαφέρον της BC Partners στην ιταλική Ίντερ. «Πράγματι είχαμε εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσουμε στην Ίντερ γιατί πιστεύω ότι ο κλάδος των σπορ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Σχετικά με το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη και την οικονομική αναταραχή που μπορεί να φέρει, υπογράμμισε πως σε «καμία περίπτωση δεν έρχεται Αρμαγεδδών και πως τα εμβόλια βοηθούν να μεταβούμε στην ανάπτυξη».