Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna μετά από 4 μήνες, συγκριτικά με Pfizer και J&J

Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 μειώθηκε μετά από τέσσερις μήνες, ενώ στο αντίστοιχο της Moderna παρέμεινε σταθερή, διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές σε ανάλυση δεδομένων από 21 αμερικανικά νοσοκομεία σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ.

Δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου παρείχαν μεγαλύτερη προστασία έναντι νοσηλείας από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, διαπίστωσε η μελέτη, αν και το πλεονέκτημα της Pfizer έναντι της J&J περιορίστηκε με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 17-9-2021 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) με συνεργάτες σε όλη τη χώρα. Και τα τρία εμβόλια παρείχαν ουσιαστική προστασία μετά από τέσσερις μήνες – το Moderna ήταν 92% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας, με το Pfizer στο 77% και το Johnson & Johnson στο 68%.

Τα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, μπορεί να επηρεάσουν τη συζήτηση για το αν οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν μια τρίτη δόση εμβολίου για να αποτρέψουν τον ιό. Οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να ψηφίσουν την Παρασκευή για το αν θα προτείνουν μια ενισχυτική δόση, βασιζόμενοι κυρίως σε δεδομένα από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο για το εάν η αποτελεσματικότητα των λήψεων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα κύμα μολύνσεων Covid-19 που τροφοδοτείται από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα, ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων τμημάτων της χώρας, με τις λοιμώξεις μεταξύ των εμβολιασμένων να έχουν γίνει πιο συχνές.

Η μελέτη του CDC εξέτασε 3.689 μη ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες από τον Μάρτιο 2021 έως τον Αύγουστο 2021.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι διαφορές στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου μεταξύ των εμβολίων Moderna και Pfizer, οι οποίες χρησιμοποιούν και οι δύο έναν μηχανισμό που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA, θα μπορούσαν να οφείλονται στο διαφορετικό χρονοδιάγραμμα μεταξύ των δόσεων. Η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer χορηγείται συνήθως μετά από τρεις εβδομάδες, ενώ στο Moderna περιμένουν τέσσερις εβδομάδες. Σημείωσαν επίσης αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ένας σχετικά μικρός αριθμός ασθενών είχε λάβει το εμβόλιο J&J σε σύγκριση με τα δύο εμβόλια mRNA.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να παράγει περισσότερα αντισώματα από αυτά του Pfizer, αν και δεν είναι σαφές εάν τα αντισώματα είναι ακόμη και το πιο σημαντικό συστατικό στην ανοσία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: Bloomberg