Πλεύρης: Η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα ενταθεί αλλά δεν θα υπάρξει lockdown

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα ενταθεί πράγμα που σημαίνει ότι υποχρεωτικά οι δομές θα εξυπηρετούν λιγότερα περιστατικά non Covid και περισσότερα Covid, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021. Ο κ Πλεύρης, τόνισε ότι γίνονται μετακινήσεις γιατρών μεταξύ διαφόρων ΥΠΕ για να καλυφθούν τα κενά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα κλήθηκαν γιατροί από την Αθήνα για να λειτουργήσουν κάποιες Μονάδες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ανέφερε, ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και ότι γι αυτό το λόγο πέρασε τροπολογία με κίνητρα και πρόσθεσε ότι εάν πάλι δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση θα γίνει υποχρεωτική επίταξη για την κάλυψη των κενών. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές οι οποίες διαθέτουν κλίνες και ότι έγιναν συζητήσεις με ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών και να αποφευχθεί η επίταξη. Ο κ Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.

Aπαντώντας σε ερωτήματα εφ όλης της ύλης ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας το οποίο όμως, όπως είπε, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Επισήμανε ότι το εμβόλιο αποτελεί τη βασική άμυνα που αποτρέπει τη βαριά νόσηση .

Παράλληλα, ανέφερε, ότι το ψυχολογικό όριο δεν έχει πλέον να κάνει με τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά με τις νοσηλείες και πρόσθεσε ότι προ του εμβολιασμού το 20-25% των κρουσμάτων οδηγούταν στο νοσοκομείο ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτό είναι μόνο 5%. Ανέφερε ακόμη ότι 87-90% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο και ότι αυτοί οι άνθρωποι αν είχαν εμβολιαστεί δεν θα είχαν πεθάνει . Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι κυρίως αυτοί που εμβολιάστηκαν πριν από διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και επισήμανε την ανάγκη της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης , ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση της ΕΕ κια ότι η μη υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι η τρίτη δόση δεν είναι σημαντική .

Σημειώνοντας ότι σήμερα σε ένα μόνο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται με Covid τέσσερις ανεμβολίαστες έγκυες, εκ των οποίων η μία διασωληνωμένη, τόνισε ότι οι γιατροί τους οποίους απευθύνοται οι εγκυμονούσες θα πρέπει ακολουθώντας τις επιστημονικές οδηγίες να συνιστούν των εμβολιασμό.

Ο κ Πλεύρης, τόνισε, ότι δεν τiθεται θέμα lockdown και ότι δεν υπάρχει περίπτωση θα περιοριστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή πρώτον διότι το 73% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύουν από βαριά νόσηση και δεύτερον γιατί τις τελευταίες ημέρες καθημερινά περισσότεροι από 20.000 πολίτες εμβολιάζονται με την πρώτη δόση. Η φιλοσοφία των μέτρων , αν χρειαστεί να ληφθούν, θα είναι ίδια με τη φιλοσοφία των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και οι περιορισμοί θα αφορούν αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί , ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα τόνισε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους διασκέδασης (εστιατόρια, μπαρ κλπ) όπου ευνοείται η υπερμετάδοση και ότι η πολιτεία θα πάρει πιο επιτακτικά μέτρα.

Για το θέμα της προσέλευσης των πολιτών στην εκκλησία χωρίς rapid test ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν green pass και έχουν εξαιρέσει τους χώρους λατρείας, στους οποίους οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test , φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα. Πρόσθεσε, δε, ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για εσωτερική κατανάλωση παρά για ουσιώδη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος ανέφερε ότι εν μέσω πανδημίας προωθείται νομοσχέδιο με δύο βασικές τομές, που αφορούν την αναδιάρθωση του ΕΟΠΥΥ και το clawback, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους.

«Δεν τίθεται θέμα ούτε τοπικών ούτε γενικών lockdown»

«Δεν τίθεται θέμα ούτε τοπικών ούτε γενικών lockdown. Όποιος περιορισμός υπάρξει θα είναι στη φιλοσοφία που υπάρχει και τώρα, δηλαδή θα περιορίζονται οι δραστηριότητες για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τη Λάρισα, κατά την επίσκεψη του στη θεσσαλική πόλη, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας πως «είναι ξεκάθαρο πως όσες περιοχές είναι περισσότερο εμβολιασμένες τόσο λιγότερες νοσηλείες έχουμε». Τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση του ΕΣΥ προκειμένου οι πολίτες αν χρειαστούν να έχουν θεραπεία.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν τους εμβολιασμoύς, εξέφρασε την αισιοδοξία πως ο πληθυσμός θα ανταποκριθεί, τονίζοντας όμως πως «σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση».

Μιλώντας για τους γιατρούς των νοσοκομείων που δέχονται πίεση λόγω της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «η επιλογή της κυβέρνησης είναι το ΕΣΥ να μην γίνει μονοθεματικό», συμπληρώνοντας όμως ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί χειρουργείων»

Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την ενίσχυση των νοσοκομείων, ενώ μιλώντας για τα κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρούς σημείωσε πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επίταξη.

«Για να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία φεύγει κόσμος από την Αθήνα που ακόμη δεν πιέζεται για να βοηθήσει σε άλλες περιοχές, αλλά έχουμε δώσει και με τροπολογία κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρούς. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αν δεν ανταποκριθούν και στα κίνητρα οι ιδιώτες γιατροί θα υποχρεωθούμε να πάμε σε επίταξη», είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη βοήθεια που μπορούν να δώσουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, λέγοντας πως «αναλόγως με τις ανάγκες που υπάρχουν θα γίνει και αυτό όπου χρειάζεται».

Ο υπουργός κατά την επίσκεψη του στη Λάρισα πραγματοποίησε σύσκεψη στην 5η ΥΠΕ με τον διοικητή Φώτη Σερέτη, αλλά και συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.