Πολιτική αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ – Γεραπετρίτης: Θα αποδοθούν οι ευθύνες

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη προκάλεσαν οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας – βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου, ότι χρησιμοποιεί ως όπλο το θέμα της ΔΕΗ για να ποινικοποιήσει τη πολιτική ζωή του τόπου.

«Αν πιστεύετε ότι τα κέρδη 90 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ που έγιναν ζημιές 600 εκατ. δεν είναι πρόβλημα, ας μην το ψάξουμε. Ή γιατί η χρηματιστηριακή της αξία έπεσε τόσο χαμηλά ας μην το διερευνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν καθιστούμε όπλο μας τις Εξεταστικές Επιτροπές και μόνο θυμηδία προκαλεί αυτός ο ισχυρισμός. Θυμηθείτε τον κ. Πικραμένο στο ΣΥΡΙΖΑ. Ας ανασυνταχθούμε να ζητήσουμε κάποια ευθύνη για το παρελθόν για τον ελληνικό λαό».

Σχολιάζοντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ο κ. Γεραπετρίτης τον κατηγόρησε ότι δεν έχει συνηθίσει το διάλογο.

«Με επιτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος και μου ευχήθηκε να επιστρέψω στη δουλειά μου. Εγώ έχω δουλειά να επιστρέψω που είναι τιμή για τη χώρα», σημείωσε.

Γεραπετρίτης: Θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει για τη ΔΕΗ

«Ξεκινήσαμε μια νέα διπλωματία η οποία είναι η διπλωματία της αξιοπιστίας και όχι η διπλωματία της επαιτείας», δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αποτιμώντας τα ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική διπλωματία στηρίζεται περισσότερο σε δεδομένα παρά σε αναζητήσεις και ευχολόγια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για το λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στη Γερμανία όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στη Γαλλία, εκείνο το οποίο, πρωτίστως, ήθελε να αναδείξει ήταν η αλλαγή του πολιτικού μείγματος στην Ελλάδα. Δηλαδή η νέα οικονομική πολιτική η οποία ασκείται και η νέα πολιτική η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του πλούτου στην Ελλάδα με την αύξηση των επενδύσεων, της οικονομικής σταθερότητας που με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσει και σε νέα δεδομένα στην οικονομία δηλαδή στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ικανοποίηση των στόχων».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι έγιναν πολύ συγκεκριμένα βήματα. «Υπήρξε μια απόλυτη κατανόηση και συμφωνία να υπάρξει ένα επενδυτικό ρεύμα προς την Ελλάδα από Γερμανικές επιχειρήσεις η οποία θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Αναμένουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καταγραφεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε οι Γερμανικές επενδύσεις που θα έλθουν στην Ελλάδα να αποκτήσουν και μία πολύ σοβαρή επίδραση στην ελληνική οικονομία» ανέφερε και επεσήμανε, ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, χρησιμοποίησε τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί και εντός της Ελλάδας διότι μερικές φορές αυτό τείνουμε να το ξεχάσουμε. Ότι η ελληνική πολιτική στηρίχθηκε, τα προηγούμενα χρόνια, σε μια απίστευτη διγλωσσία».

Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:« ακριβώς επειδή υιοθετούμε ένα μοντέλο διπλωματίας της αξιοπιστίας, το θέμα αυτό θα τεθεί εντός του 2020, δηλαδή την επόμενη χρονιά για να έχουμε το 2021 ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα… για μένα πολύ μεγάλη υπεραξία είναι, σήμερα που μιλάμε, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε οι αγορές και οι ξένοι επενδυτές να θεωρήσουν ότι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και ο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον θα εκκινήσει τον επόμενο μήνα με δύο μεγάλα νομοσχέδια που θα έλθουν στην ελληνική βουλή τα οποία είναι το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο. Με αυτά τα δύο νομοσχέδια θα τεθεί ο οδικός χάρτης της μεγάλης ανάπτυξης που θα έλθει στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τη ΔΕΗ ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερη επιχείρησης της τη χώρας» και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει τη ζημιά που έχει επέλθει». Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ασύμμετρη επιβάρυνση όλων των κοινωνικών εταίρων, και του ιδίου του κράτους, με μείωση του ΦΠΑ και του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που είσπραττε, αλλά και με τη μείωση του προνομιακού τιμολόγιου των εργαζομένων από 75% μεσοσταθμικα στο 25 με 30%». Ενώ αναφορικά με την τυχόν πώληση μονάδων ή ιδιωτικοποίηση ο κ. Γεραπτετρίτης εξήγησε ότι πώληση μονάδων θα γίνει, όχι άμεσα, μετά την καταγραφή όλων των δεδομένων αλλά έκανε λόγο για δημόσια διαχείριση της επιχείρησης. Τέλος, παραθέτοντας τα οικονομικά της ΔΕΗ ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «Το 2014 η ΔΕΗ έχει κέρδη 90 εκατ. και το 2018 ζημιές 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική άξια της ΔΕΗ είναι σήμερα 0,3 δισ. ενώ το 2014 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για απίστευτη υποβάθμιση» και υπογράμμισε ότι «Θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, είτε μέσω της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, των Εξεταστικών, είτε μέσω της δικαιοσύνης».