Ο Πούτιν επιδιώκει να αποτρέψει τη χρεοκοπία με πληρωμές πιστωτών σε ρούβλια

Η Ρωσία και οι ρωσικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους ξένους πιστωτές σε ρούβλια, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο, ως ένας τρόπος να αποτραπούν οι χρεοκοπίες όσο παραμένουν οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls). Το διάταγμα θεσπίζει προσωρινούς κανόνες για τους κρατικούς και εταιρικούς οφειλέτες να πραγματοποιούν πληρωμές σε πιστωτές από «χώρες που εμπλέκονται σε εχθρικές δραστηριότητες» κατά της Ρωσίας, των εταιρειών και των πολιτών της. Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει κατάλογο τέτοιων χωρών εντός δύο ημερών.

Τα ρωσικά εταιρικά ομόλογα σε ξένα νομίσματα έχουν βυθιστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε στις κυρώσεις μειώνοντας δραματικά την πρόσβαση σε ξένα νομίσματα, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα των κατόχων ομολόγων να λαμβάνουν πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ, τα γραφεία συμψηφισμού Clearstream και Euroclear σταμάτησαν να δέχονται το ρούβλι ως νόμισμα διακανονισμού και έχουν αποκλείσει όλους τους τίτλους που εκδίδονται από ρωσικές οντότητες από όλες τις Τριμερείς συναλλαγές, αποκλείοντας ένα παραδοσιακό κανάλι που χρησιμοποιείται για τις πληρωμές στους κατόχους ομολόγων. Σύμφωνα με το διάταγμα του Σαββάτου, οι πληρωμές θα θεωρούνται ότι έχουν εκτελεστεί εάν πραγματοποιούνται σε ρούβλια με την επίσημη ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Οι οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν από μια ρωσική τράπεζα να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό «C» σε ρούβλια, στο όνομα ξένων πιστωτών για διακανονισμό, ενώ οι τοπικοί πιστωτές θα πληρωθούν μέσω ρωσικών καταθετών.

Ο κανόνας ισχύει για ποσά που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια (81.900 δολάρια ΗΠΑ) το μήνα.

Το εμπόδιο των CDS

Στις 2 Μαρτίου 2022, η Ρωσία πραγματοποίησε πληρωμή με κουπόνι 11,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για ομόλογα 339 δισεκατομμυρίων ρούβλια γνωστά ως OFZs, με λήξη τον Φεβρουάριο του 2024. Ενώ το National Settlement Depository της Ρωσίας έλαβε τα χρήματα, οι ξένοι ομολογιούχοι δεν πληρώθηκαν λόγω της εντολής της κεντρικής τράπεζας που απαγορεύει τις ξένες πληρωμές. Αυτό πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με το εάν αυτό αποτελούσε χρεοκοπία ή όχι.

Ενώ ορισμένα από τα ξένα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια, το νέο μέτρο θα μπορούσε ακόμα να δημιουργήσει πρόβλημα για τους κατόχους συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ασφάλιση σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή, δεδομένων των κεφαλαιακών ελέγχων στη Ρωσία και των κυρώσεων, η πληρωμή σε ρούβλια «μπορεί να καταστήσει αυτά τα ομόλογα εκτός πεδίου εφαρμογής για CDS ως «υποχρεώσεις» και «παραδοτέες υποχρεώσεις», έγραψαν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase & Co σε σημείωμα προς τους επενδυτές την Παρασκευή. Η Ρωσία έχει κουπόνια αξίας 117 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν στις 16 Μαρτίου και δεν έχουν την επιλογή να πληρωθούν σε ρούβλια, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της JPM.

Τα CDS καλύπτουν ακαθάριστο ρωσικό χρέος 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Depository Trust & Clearing Corp.

Πηγή: Bloomberg