Προειδοποίηση Μπάιντεν στη Βρετανία σχετικά με το Brexit: Μην απειλήσετε την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταφέρει μια σοβαρή προειδοποίηση για Brexit στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον: Αποτρέψτε μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευαίσθητη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντά τον Τζόνσον την Πέμπτη στο παραθαλάσσιο θέρετρο Carbis Bay πριν από τη σύνοδο κορυφής G7 (από Παρασκευή έως Κυριακής), τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ την Τρίτη και τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη την επόμενη μέρα.

Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι για να γνωστοποιήσει την πολιτική του μετά την αναταραχή της προεδρίας του Τραμπ, η οποία άφησε πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία μπερδεμένους και μερικούς αποξενωμένους.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει ένα άβολο μήνυμα για τον Τζόνσον, έναν από τους ηγέτες της εκστρατείας για το Brexit του 2016: Σταματήστε τις έντονες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την ΕΕ από το να υπονομεύσετε την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που μεσολάβησε στις ΗΠΑ, γνωστή ως Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έληξε τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος σχετικά με τη σταθερή πεποίθησή του στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ως το θεμέλιο για ειρηνική συνύπαρξη στη Βόρεια Ιρλανδία”, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σούλιβαν σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, Air Force One.

“Τυχόν βήματα που τη θέτουν σε κίνδυνο ή την υπονομεύουν δεν θα είναι ευπρόσδεκτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Sullivan, ο οποίος αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Τζόνσον ως απειλή κατά της ειρήνης.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τέντωσε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία σε σημείο αιχμής επειδή το μπλοκ των 27 εθνών θέλει να προστατεύσει τις αγορές του, αλλά ένα σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας διακόπτει τη βρετανική επαρχία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βόρεια Ιρλανδία συνορεύει με το μέλος της ΕΕ, την Ιρλανδία.

Είναι τόσο μεγάλη η ανησυχία του Μπάιντεν για τη Βόρεια Ιρλανδία που ο Yael Lempert, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Βρετανία, εξέδωσε στο Λονδίνο ένα “διάγραμμα” – μια επίσημη διπλωματική επίπληξη – για “φλεγόμενες” εντάσεις, ανέφερε η εφημερίδα Times.