Στην Αττάλεια το Οruc Reis – Παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία

Στο λιμάνι της Αττάλειας έχει αγκυροβολήσει το ερευνητικό πλοίο Οruc Reis, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής οι τουρκικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε ανανέωση της NAVTEX για παραμονή του σκάφους στην ανατολική Μεσόγειο.Όμως τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή.

Το Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ εξήλθαν από την κυπριακής ΑΟΖ γύρω στις 11 το βράδυ κατευθύνθηκαν με βόρεια πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια.

Οι κυπριακές υπηρεσίες παρακολουθούσαν, την ίδια στιγμή την κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το marinetraffic το τουρκικό σκάφος δεν έπλευσε προς την περιοχή κοντά στο Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, αλλά συνέχισε απ΄ευθείας προς την Αττάλεια.

Δείτε την πορεία (πλου) του Oruc Reis ζωντανά (Live) μέσω του marinetraffic εδώ:
https://www.marinetraffic.com/el/ais/home/shipid:4614951/zoom:10

Διαβάστε επίσης: Πέτσας: Θετικό βήμα η μη ανανέωση της Navtex

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Λίγο νωρίτερα, με μήνυμά του, από τη Λευκωσία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.