Νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit

Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα, τρίμηνη αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020», επεσήμανε ο Τουσκ στο Twitter. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί με γραπτή διαδικασία.

Η Γαλλία, η χώρα που εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική στην παροχή νέας, της τρίτης, μακράς παράτασης στη Βρετανία, συμφώνησε τελικά, θέτοντας όμως όρους.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την 31η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρετανία τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 30 Νοεμβρίου ή τις 31 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει εγκαίρως τη συμφωνία διαζυγίου, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή του AFP.

Εξάλλου το κείμενο συνοδεύεται από μία πολιτική διακήρυξη στην οποία η ΕΕ δικαιολογεί την απόφασή της, αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και ζητεί τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επιτρόπου από τη Βρετανία.

Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, κυρίως μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που συνομίλησαν τηλεφωνικά.

Οι 27 αποφάσισαν να μην αναμένουν την απόφαση των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν για τη διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών, κάτι που επιθυμεί ο Τζόνσον.

«Η ΕΕ δεν θέλει να αντιδρά, αλλά να διατηρήσει την πίεση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης», επεσήμανε διπλωματική πηγή.

Οι 27 χώρες έχουν συμφωνήσει να αποφασίσουν για τη νέα αναβολή του Brexit με γραπτή διαδικασία μεταξύ των ηγετών των χωρών, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Αργότερα σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου.

Η αναβολή του Μπρέξιτ, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο ηγέτης των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία — επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής «αιτιολόγηση» για αυτή — μέχρι σήμερα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Οι 27 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η τρίτη αναβολή του Brexit , προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η Βρετανία φάνηκε να κάνει άλλο ένα βήμα χθες Κυριακή προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση για αυτό, με προϋπόθεση την αναβολή του Μπρέξιτ μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.

Τρία χρόνια και πλέον μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μεν επί της αρχής τη συμφωνία που κλείστηκε για το Μπρέξιτ ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Τζόνσον, αλλά απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που εννοούσε να τους επιβάλει.

Το ΗΒ υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, κάτι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ως την 12η Απριλίου, κατόπιν ως την 31η Οκτωβρίου. Αλλά η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη για το πώς, το πότε και ακόμη και το εάν θα αποχωρήσει και η πολιτική κρίση που προκαλεί το ζήτημα συνεχίζεται.

Για την ΕΕ, η άνευ προηγουμένου απώλεια ενός κράτους μέλους χαρακτηρίζεται ιστορικό πλήγμα. Οι 27 εξάλλου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πώς έχει εξελιχθεί το διαζύγιο, που τους αναγκάζει να σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ασφάλεια ή άλλα ζητήματα.