Προσοχή όταν «τραβάτε» το καζανάκι της τουαλέτας (upd2)

Αν τραβήξετε το καζανάκι της τουαλέτας χωρίς να έχετε κατεβάσει πρώτα το καπάκι, δεκάδες σταγονίδια με επικίνδυνα βακτηρίδια θα εκτοξευθούν ακόμα και 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα, μολύνοντας και τις γύρω επιφάνειες. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Λιντς, έκανε πειράματα σε τουαλέτες νοσοκομείων και ανίχνευσε το κολοβακτηρίδιο Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή διάρροια.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, 11:45

Η λοίμωξη είναι συχνότερη σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τα ανταγωνιστικά μικρόβια του εντέρου. Για το λόγο αυτό, το Clostridium difficile απαντάται συχνότερα στους χώρους των νοσοκομείων.

«Οι μέγιστοι αριθμοί C.difficile καταγράφηκαν σε δείγματα αέρα που λήφθηκαν αμέσως μετά την απόπλυση της λεκάνης. Μειώθηκαν κατά οκτώ φορές έπειτα από 60 λεπτά και κατά περαιτέρω τρεις φορές έπειτα από 90 λεπτά» αναφέρουν σε έκθεσή τους οι ερευνητές. «Οι συμβατικές τουαλέτες χωρίς καπάκι αυξάνουν τον κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης από Clostridium difficile και προτείνουμε να αποθαρρύνεται η χρήση τους» αναφέρουν. Εκτιμούν μάλιστα ότι τα ευρήματά τους επεκτείνονται θεωρητικά και στις τουαλέτες των σπιτιών.

Σταγονίδια από τη λεκάνη στις οδοντόβουρτσες

Όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό δίκτυο ABC, το θέμα της μόλυνσης από το νερό της τουαλέτας είχε απασχολήσει ένα επεισόδιο της σειράς Myth Busters. Και σε αυτή την περίπτωση, σταγονίδια από τη λεκάνη είχαν βρεθεί σε επιφάνειες που βρίσκονταν σε σχετικά μεγάλη απόσταση, ακόμα και πάνω στις οδοντόβουρτσες. Η εκπομπή επισήμαινε πάντως ότι βακτήρια του παχέος εντέρου βρέθηκαν ακόμα και στις «οδοντόβουρτσες ελέγχου», οι οποίες είχαν απομακρυνθεί από το μπάνιο πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

«Πολύς κόσμος δεν το ξέρει, είναι όμως σημαντικό» σχολιάζει τώρα ο Δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Αυξημένος ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού αν το καζανάκι τραβιέται με ανοικτό το καπάκι της τουαλέτας

Ένα νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων, που μπορεί να είναι μολυσμένα με κορονοϊό, παράγεται όταν κάποιος τραβά το καζανάκι έχοντας ανοικτό το καπάκι της λεκάνης. Τα σταγονίδια φθάνουν σε ύψος έως σχεδόν ενός μέτρου από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό, με συνέπεια είτε να τα εισπνεύσει κανείς είτε να καθίσουν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της νόσου Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων επιστημόνων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορονοϊού SARS-CoV-2 μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι’ αυτό, άλλωστε, είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες, αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι.

«Τα σωματίδια του ιικού νέφους στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωσης της Covid-19», σύμφωνα με τους Κινέζους

«Απλά θυμηθείτε: κατεβάστε το καπάκι πριν τραβήξετε το καζανάκι και πλένετε πάντα τα χέρια σας».