Πρόσθετα μέτρα στήριξης του τουρισμού

Στα πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τους επαγγελματίες του τουρισμού από τη ζημία που υπέστησαν από την πτώχευση της Thomas Cook, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε κλιμάκιο του υπουργείου, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνου Λούλη και της προέδρου του ΕΟΤ, ‘Αντζελας Γκερέκου, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κόνσολας, αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες και την επιστροφή όλων όσων εισήλθαν στη χώρα παράνομα.

Αναφορικά με την κατάρρευση της Thomas Cook, ο υφυπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού, έγινε άμεσα «κέντρο διαχείρισης αυτής της μεγάλης κρίσης που προέκυψε» και επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, χαιρετίστηκαν από το σύνολο της αγοράς, ενώ συμπλήρωσε: «Τα πρόσθετα μέτρα που ενδεχόμενα θα πάρουμε το επόμενο διάστημα, είναι σύστοιχα με την αποτύπωση που θα δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας, το επόμενο διάστημα, για τον ακριβή αριθμό απωλειών έμμεσα και άμεσα που έχουμε από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και σχετίζονται με τα συμβόλαια της Thomas Cook».

«Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους ανθρώπους της αγοράς για να έχουμε μία οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος» είπε ο υφυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι «έχουν καλυφθεί όλα τα κενά για το μεταφορικό έργο της επομένης περιόδου από άλλες εταιρείες».

«Θέλω να διαβεβαιώσω στους ανθρώπους του τουρισμού ότι δε θα υπάρχει κενό στις ροές των τουριστών» τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό

«Οι συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και της Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ξεκάθαρες και το μήνυμα έχει πάει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης. Η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα ασφαλής που εδραιώνεται η ασφάλεια και ακυρώνεται η ανομία» είπε ο κ. Κόνσολας, απαντώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ανέφερε στις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας και στο «συντονισμένο κυβερνητικό έργο που γίνεται σε όλες τις πόλεις αστικές και μη περιοχές».

«Το ίδιο συμβαίνει και με την προώθηση αυτού του κλίματος στο εξωτερικό. Με συντονισμένες στοχευμένες δράσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, από το υπουργείο Εξωτερικών και από τα συναρμόδια υπουργεία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το κλίμα ασφάλειας από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές».

Μιλώντας για το ζήτημα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι άλλο το μεταναστευτικό και άλλο το προσφυγικό» και ότι «τα αισθήματα αλληλεγγύης των πολιτών σε όλη την επικράτεια είναι στο όριο τους».

«Αποφάσισε πλέον αυτή η κυβέρνηση και σύνορα να φυλάξει και διαχωρισμό προσφύγων μεταναστών να εκκαθαρίσει και να κάνει. Να αποδώσει απονομή ασύλου με τάχιστες διαδικασίες και επιστροφές των ανθρώπων που εισήλθαν στη χώρα με παράνομες- παράτυπες διαδικασίες. Αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους από κει που ήρθαν, χωρίς διαδικασίες. Επομένως, η κυβέρνηση, με συγκεκριμένα μέτρα και στοχευμένες αποφάσεις, νομοθετεί πλέον όλα εκείνα τα ζητήματα ώστε να υπάρχει και διαχωρισμός και επιστροφή» επεσήμανε ο κ. Κόνσολας, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που άσκησε στο προσφυγικό.

«Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που είπε ότι δεν υπάρχουν σύνορα. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που έλεγε ότι λιάζονται οι μετανάστες στις πλατείες και τους δρόμους και να σας θυμίσω ότι το μακρινό παρελθόν της Αμυγδαλέζας, θυμίζει πλέον ένα μακρινό όνειρο, γιατί έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο hot spot. Και σας θυμίζω -και το λέω ευθαρσώς- ότι μεταναστευτικό και τουρισμός δε πάνε μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας ότι τα σπίτια μας είναι ανοικτά για να υποδεχθούμε και να ζήσουμε με τους πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

«Αλλά τα των μεταναστευτικών ζητημάτων είναι ξεκάθαρη η δική μας θέση. Και πρέπει επιτέλους και η Ευρώπη να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες» τόνισε και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, τονίζει το θέμα της αναλογικής κατανομής σε όλα τα διεθνή forum και στις συναντήσεις με Ευρωπαίους επιτετραμμένους.

«Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η χώρα δεν μπορεί να αναλάβει όλο αυτό το βάρος που συμβαίνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε ο υπουργός και χαιρέτισε την απόφαση των περιφερειαρχών για αναλογική κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια «προκειμένου να έχουν άξιες συνθήκες φιλοξενίας και από κει και πέρα να επιστρέψουν τάχιστα οι παράνομοι μετανάστες στις εστίες τους».

Καταλήγοντας, είπε «στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεράσουμε την επιστροφή 10.500 παράνομων μεταναστών» χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ρεαλιστικό, γιατί οι διαδικασίες πλέον είναι τελείως διαφορετικές» ενώ υπενθύμισε ότι «τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, επέστρεψαν λιγότεροι από 1.200 στην Τουρκία».