Πτώση στα Χρηματιστήρια – Πάνω από τα 100 δολ. το πετρέλαιο

Σεισμό προκαλεί στις αγορές η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αντέδρασαν με άλμα έως και 41%, το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 και ο χρυσός ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου τουλάχιστον, εν μέσω μαζικής στροφής των επενδυτών στην ασφάλεια.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικό χαμηλό και οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφεται μεγάλη πτώση, αφότου οι συναλλαγές αρχικά είχαν διακοπεί.

Απώλειες 4,5% για τα futures στην Ευρώπη, αφότου και οι αγορές της Ασίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020.

Στη Wall Street, τα futures του S&P 500 δείχνουν πτώση 2,5%, έπειτα και από την υποχώρηση του δείκτη κατά 1,84% χθες το βράδυ. Πτώση 3% για τα futures του Nasdaw. Ράλι σημειώνουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 11,8 μονάδες βάσης, λόγω της στροφής στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Η αναταραχή επεκτείνεται και στις άλλες αγορές των εμπορευμάτων, με την τιμή του αλουμινίου να αγγίζει ιστορικό υψηλό στο Λονδίνο, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2008.

Η Ουκρανία είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών, ενώ οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κινδυνεύουν να αποκλείσουν τη χώρα από τις αγορές εμπορευμάτων, όπου διαθέτει τεράστια παρουσία.

Το bitcoin έπεσε κάτω από τα 35.000 δολάρια, καθώς η φυγή από τις αγορές των κρυπτονομισμάτων είναι μεγάλη, λόγω της μείωσης της διάθεσης για ρίσκο.