Πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα, καθώς η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο ενίσχυσε τις ανησυχίες για κορεσμό της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής περιόρισαν την πτώση τους. Η τιμή του Brent (μπρεντ) σημείωνε πριν λίγο πτώση 38 σεντς και διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει έως και 1 δολάριο στη διάρκεια της συνεδρίασης. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε, επίσης, έως και 1 δολάριο στη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ πριν από λίγο κατέγραφε απώλειες 0,5% και διαμορφωνόταν στα 54,12 δολάρια.

Τα εμπορικά πετρελαϊκά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια στα 446,91 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ. Η αμερικανική παραγωγή αργού διατηρήθηκε στο ύψος – ρεκόρ των 11,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ανησυχεί για τη δημιουργία μίας πλεονάζουσας προσφοράς που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις τιμές. Η χώρα, ωστόσο, του ΟΠΕΚ με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, η Σαουδική Αραβία, πιέζεται από τις ΗΠΑ να αποτρέψει μία νέα αύξηση των τιμών. «Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται. Θαυμάσια! Όπως μία μεγάλη φορολογική μείωση για την Αμερική και τον κόσμο. Απολαύστε!… Ευχαριστώ τη Σαουδική Αραβία, αλλά ας τις μειώσουμε και άλλο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter.

Η αγορά πετρελαίου πιέζεται και από τις αδύναμες ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και των εμπορικών εντάσεων. Οι συναλλαγές αναμενόταν να είναι περιορισμένες έως τη Δευτέρα λόγω της σημερινής αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.