Πως θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία σε Ιταλία και Βέλγιο

Αύριο στην Ιταλία πρόκειται να ξανανοίξουν τα σχολεία μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μόνη εξαίρεση η Σικελία -με αναβολή τριών ημερών- και η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι το τέλος του μήνα. Η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι όμως ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής.

Πολλοί λυκειάρχες επιμένουν ότι τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί και θα χρειαστεί, αναγκαστικά, μια σχετικά ευρεία προσφυγή στην τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα με τους ιταλούς λυκειάρχες, οι συνολικές απουσίες μπορεί να αγγίξουν αύριο το 10% του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.

«Είναι ένα θέμα αρχής, αύριο τα σχολεία μας ξανανοίγουν. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις όποιες απουσίες με μια γενικότερη, εποικοδομητική βούληση. Αυτό που ζητώ από τις οικογένειες, από τους γονείς είναι να δείξουν την μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», δήλωσε στην τηλεόραση της Rai ο υπουργός Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι.

Βέλγιο

Με γενική χρήση μάσκας από την πρώτη δημοτικού επιστρέφουν αύριο στο σχολείο περίπου 900.000 μαθητές και 10.000 δάσκαλοι στο Βέλγιο, μετά από τρεις εβδομάδες διακοπών.

Παρά το αναμενόμενο τσουνάμι μολύνσεων από τη μετάλλαξη Όμικρον στο Βέλγιο, τα σχολεία ανοίγουν αύριο χωρίς κανέναν πρόσθετο περιορισμό, πλην της χρήσης μάσκας, τον υποχρεωτικό εξαερισμό των τάξεων και τη σύσταση προς τους γονείς να κάνουν στα παιδιά self test το Σαββατοκύριακο και μία φορά την εβδομάδα. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν και αυτοί στο σχολείο με 100% φυσική παρουσία.

Εξάλλου, από αύριο στο Βέλγιο εφαρμόζονται πιο χαλαροί κανόνες για την καραντίνα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τους μαθητές. Εάν τα συμπτώματα της Covid επιβεβαιωθούν από ένα θετικό τεστ, οι μαθητές θα τεθούν σε απομόνωση για επτά ημέρες (και όχι για 10 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).

Εάν ένας μαθητής έρθει σε επαφή με άτομο υψηλού κινδύνου (εκτός οικογενειάς), η καραντίνα εξαρτάται από το εμβολιαστικό του καθεστώς: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να τηρούν προληπτικά μέτρα. Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, αν η επαφή υψηλού κινδύνου βρίσκεται εντός της οικογενειακής οικείας, όλοι οι μαθητές εμβολιασμένοι και μη πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν τέσσερα κρούσματα κορονοϊού σε μια τάξη (ή 25% συμπτωματικά ή μη), η τάξη θα τεθεί σε καραντίνα για πέντε ημέρες.