Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με drone και τεράστια πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων στη Σεβαστούπολη

Μια επίθεση με drone προκάλεσε μια τεράστια πυρκαγιά σήμερα σε δεξαμενές πετρελαίου στην Σεβαστούπολη, λιμάνι της προσαρτημένης από την Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ ουκρανικές πόλεις, κατεχόμενες από την Ρωσία βομβαρδίστηκαν από ουκρανικές δυνάμεις, την επομένη της ανακοίνωσης του Κιέβου ότι οι προετοιμασίες του για μια εαρινή επίθεση έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ειδικοί εξέτασαν το σημείο της πυρκαγιάς στην Σεβαστούπολη και «διαπιστώθηκε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατόρθωσε να φτάσει τις δεξαμενές πετρελαίου», δήλωσε ο εγκατεστημένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της περιοχής, ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ μέσω Telegram, τονίζοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από την πυρκαγιά, που σήκωσε ένα τεράστιο σύννεφο μαύρο καπνού στον ουρανό. Ένα άλλο drone καταρρίφθηκε, τα συντρίμμια του βρέθηκαν στην ακτή κοντά στον τερματικό σταθμό, πρόσθεσε ο Ραζβοζάγεφ.

Από την πλευρά του Κιέβου, ένας Ουκρανός αξιωματούχος των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφερε ότι καταστράφηκαν περισσότερες από 10 δεξαμενές πετρελαίου χωρητικότητας περίπου 40.000 τόνων που προορίζονταν για χρήση από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Αυτή είναι η τιμωρία του Θεού ειδικά για τους νεκρούς αμάχους στο Ουμάν, μεταξύ των οποίων ήταν πέντε παιδιά», τόνισε ο Άντριι Γιούσοφ, αναφερόμενος σε μια ρωσική πυραυλική επίθεση σε πόλη της κεντρικής Ουκρανίας την Παρασκευή.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος εντούτοις δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την επίθεση στη Σεβαστούπολη, αλλά προειδοποίησε ότι παρόμοιες σαν την σημερινή εκρήξεις θα συνεχιστούν. «Στο εγγύς μέλλον, είναι καλό για όλους τους κατοίκους της προσωρινά κατεχόμενης Κριμαίας να μην βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις που προμηθεύουν τον στρατό του επιτιθέμενου», είπε χαρακτηριστικά.

Ουκρανοί αξιωματούχοι συνήθως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για εκρήξεις σε στρατιωτικές τοποθεσίες στην Κριμαία, αν και πανηγυρίζουν συχνά για παρόμοιες επιθέσεις.

Ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι δεν είχε καμία πληροφορία που να υποδηλώνει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την πυρκαγιά στην εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη Σεβαστούπολη.

Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυραύλους τέτοιου βεληνεκούς που να μπορούν να φτάσουν στόχους σε τοποθεσίες όπως η Σεβαστούπολη, αλλά ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί drones καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κριμαία με drones.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η επιστροφή όλης της νόμιμης επικράτειάς της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014 – στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας, δήλωσε στο Telegram ότι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου κατέρριψαν σήμερα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής. «Δεν υπάρχουν θύματα ή καταστροφές», είπε.

Ουκρανικές επιθέσεις σε κατεχόμενες από την Ρωσία ουκρανικές περιοχές και σε χωριά σε ρωσική περιφέρεια

Παράλληλα σήμερα «σφοδρά» πυρά του ουκρανικού πυροβολικού άφησαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την πόλη Νόβα Κακχόβκα στην νότια ουκρανική επαρχία Χερσώνα, δήλωσαν οι κατοχικές αρχές που έχει εγκαταστήσει εκεί η Μόσχα.

«Λόγω των σφοδρών πυρών πυροβολικού (…) η Νόβα Κακχόβκα παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε σε δελτίο τύπου η εγκατεστημένη από την Μόσχα στρατιωτική και πολιτική διοίκηση της πόλης αυτής, η οποία είχε 45.000 κατοίκους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο του 2022 την ουκρανική επαρχία Χερσώνα, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ένα μέρος της επαρχίας αυτής. Ο ρωσικός στρατός μπροστά σε μια ουκρανική αντεπίθεση αναγκάστηκε πέρσι να υποχωρήσει, εγκατελείποντας την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Στα τέλη Μαρτίου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από τις θέσεις τους στη Νόβα Κακχόβκα, όπου βρίσκεται μια μονάδα υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.

Επίσης σήμερα, πέντε χωριά στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, έμειναν σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση μετά από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

«Το χωριό Νόβαγια Ταβολιάνκα έγινε στόχος πυρών από ουκρανικές δυνάμεις σήμερα», έγραψε ο Γκλάντκοφ στο Telegram προσθέτοντας ότι αυτό το χωριό και τέσσερις άλλες κοντινές πόλεις παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κανείς δεν τραυματίστηκε», τόνισε ο κυβερνήτης.

Τοποθεσίες και υποδομές στην ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ πλήττονται τακτικά από βομβαρδισμούς που αποδίδονται από τη Μόσχα στον ουκρανικό στρατό, χωρίς το Κίεβο να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά.