Κάτι η αλλαγή κλίματος στη χώρα μας, με την εμφάνιση υγρασίας περισσότερες ημέρες το χρόνο σε σύγκριση με το παρελθόν, κάτι η μόδα, έχουν ως αποτελέσματα η αγορά αφυγραντήρα να είναι απαραίτητη για κάθε σπίτι. Όμως, πόσο ρεύμα καίει ένας αφυγραντήρας; Παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις αλλά και τις μειώσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος, σε κάποιες περιπτώσεις η πολύωρη χρήση του αφυγραντήρα κρίνεται ασύμφορη.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, 20:28

Πόσο ρεύμα καταναλώνει ένας αφυγραντήρας

Ένας μέσος αφυγραντήρας καταναλώνει 240 – 260 Watt / ώρα. Αν τον λειτουργήσουμε για 4 ώρες την ημέρα τότε η κατανάλωση φθάνει τη 1 KW (250W x 4 ώρες). Η μέση χρέωση της κιλοβατώρας (μετά την κρατική επιδότηση στη ΔΕΗ ή στους κυριότερους ιδιώτες παρόχους) είναι 0,16 ευρώ*. Άρα την ημέρα έχουμε χρέωση 16 λεπτά του ευρώ για μόνο 4 ώρες χρήσης.  Άρα η χρέωση στο τετράμηνο (120 ημέρες) που γίνεται η εκκαθάριση στη ΔΕΗ είναι 120 KW x € 0,16= 19,2 ευρώ την τετραμηνία, ποσό που δεν είναι υψηλό (εφόσον τιμολογούμαστε στις “χαμηλές” χρεώσεις έως 500 KWh το μήνα  ή 2.000 KWh). Αυτά για λελογισμένη χρήση.

Να σημειωθεί όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που χρησιμοποιούν αφυγραντήρα πάνω από 10 ώρες / ημέρα (λόγω αυξημένης υγρασίας, σε συνδυασμό με στέγνωμα ρούχων) ενώ σε υπόγεια μπορεί να λειτουργεί έως και 20 ώρες την ημέρα. Τότε μπορεί να φθάσουμε από 40-80 λεπτά του ευρώ την ημέρα και τα 48 ή στα 96 ευρώ την τετραμηνία. πηγή: www.thereport.gr

Το συνηθισμένο λάθος όμως που κάνουμε όλοι μας είναι ότι στις ανωτέρω τιμές δεν υπολογίζουμε τις λοιπές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος (ΔΕΗ ή ιδιωτών παρόχων), που είναι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και φυσικά ο ΦΠΑ. Αυτές οι χρεώσεις υπολογίζονται σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος και αυξάνονται ανάλογα.

Έτσι, μπορούμε να φθάσουμε άνετα χρεώσεις 0,24 έως 0,26 ευρώ την κιλοβατώρα, δηλαδή αντί για 19,2 ευρώ πάμε στα 28,8 ευρώ στους 4 μήνες για χρήση 4 ωρών/ημέρα ή σε περίπτωση βαριάς χρήσης 10 ωρών/ημέρα στα 72 ευρώ την τετραμηνία (2,5KW/ημέρα x 120 ημέρες x € 0,24= 72 ευρώ).

Φυσικά οι ανωτέρω χρεώσεις αφορούν περιόδους με υψηλή υγρασία, από Φθινόπωρο έως Άνοιξη και όχι όλο το έτος.

Ένας αφυγραντήρας με ζεόλιθο, όταν ρυθμιστεί η Χαμηλή Ταχύτητα ανεμιστήρα, η κατανάλωση μπορεί να φτάσει το μέγιστο 330 W, ανεξαρτήτως της επιλογής κατάστασης MODE. Όταν ρυθμιστεί η Μέση ή η Υψηλή Ταχύτητα ανεμιστήρα, η κατανάλωση μπορεί να φτάσει το μέγιστο 650 W. Το ποσοστό απόκλισης των παραπάνω τιμών είναι +/- 5 %. Άρα υπολογίστε αναλόγως και τις χρεώσεις. πηγή: www.thereport.gr

Σύμφωνα με ειδικούς από το χώρο, ο αφυγραντήρας έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας εφόσον κάποιος αγοράσει μία συσκευή υψηλής ενεργειακής κλάσης και συνυπολογίσει ότι θα λειτουργεί λιγότερο το aircondition ή το καλοριφέρ ή όποιο άλλο μέσο θέρμανσης έχει.

Η σωστή επιλογή αφυγραντήρα βασίζεται στους παρακάτω παράγοντες:

Το μέγεθος του δωματίου
Τη θερμοκρασία του χώρου
Τη σχετική υγρασία
Τη μόνωση του χώρου

Χρήσιμη συμβουλή για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος στο μπάνιο: Σε περίπτωση που λειτουργήσετε τον αφυγραντήρα μετά από μπάνιο ή ντους, καλό θα ήταν πριν τον λειτουργήσετε, να σκουπίσετε τα νερά από τα πλακάκια ή την μπανιέρα ή να ανοίξετε για 5 -10 λεπτά το παράθυρο (εφόσον υπάρχει). Θα απαιτηθεί ο μισός χρόνος λειτουργίας (και άρα κατανάλωση ρεύματος).

Συμβουλές

1) Μην φράζετε και μην εμποδίζετε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τον αφυγραντήρα. Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος και η έξοδος του αέρα πραγματοποιείται αβίαστα και εξασφαλίστε 30 εκατοστά ελεύθερου χώρου περιμετρικά της συσκευής

2) Βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο είναι καθαρό.

3) Πριν από την πρώτη εκκίνηση του αφυγραντήρα, τοποθετήστε τη συσκευή σε κάθετη θέση για 2 ώρες, προς αποφυγή δυσλειτουργίας.

4) Πριν από την πρώτη εκκίνηση του αφυγραντήρα, ανοίξτε το δοχείο νερού ώστε να βεβαιωθείτε για τη σωστή θέση του φλοτέρ.

Χρήσιμες συμβουλές – Απαντήσει σε ερωτήσεις

Οι αφυγραντήρες είναι ενεργοβόρες συσκευές;
Τον πρώτο μήνα που θα λειτουργήσετε τον αφυγραντήρα, θα παρατηρήσετε την έντονη λειτουργία του. Με το πέρασμα των ημερών αυτό θα ελαττωθεί καθώς θα έχει μειωθεί το επίπεδο υγρασίας στο χώρο. Στις οικιακές εφαρμογές όπου τα έξοδα θέρμανσης είναι υψηλά, με την χρήση του αφυγραντήρα εξασφαλίζετε εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Ποιο μέρος ενδείκνυται για τη τοποθέτηση της συσκευής;
Για δραστικά αποτελέσματα, προτείνεται η τοποθέτηση του αφυγραντήρα σε κεντρικό σημείο όπως το χολ ενός σπιτιού. Αφήστε τις πόρτες ανοιχτές και η υγρασία του περιβάλλοντα χώρου θα μειωθεί αποτελεσματικά.

Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο υγρασίας στον χώρο;
Το προτεινόμενο επίπεδο υγρασίας στο χώρο βρίσκεται μεταξύ 40% με 60%. Αυτό το επίπεδο σχετικής υγρασίας, εξασφαλίζει απόλυτη άνεση και υγιεινή ατμόσφαιρα σε εσάς και την οικογένειά σας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη αλλεργιών ή ασθενειών και συνεισφέρει στη σωστή διατήρηση του χώρου σας, όσον αφορά τα χρώματα των επίπλων, τις γυψοσανίδες και κάθε άλλο εξοπλισμό που είναι επιρρεπής στις καταστροφικές επιπτώσεις της υψηλής υγρασίας.

Γιατί συνεχίζει να εμφανίζεται στα παράθυρα υγρασία, ενώ χρησιμοποιώ τον αφυγραντήρα;
Όταν στο χώρο επιτευχθεί η επιθυμητή σχετική υγρασία, υπάρχει περίπτωση να συνεχίζει να εμφανίζεται υγρασία στα παράθυρα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της διαφοράς της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτή του δωματίου. Συνεχίστε να λειτουργείτε τον αφυγραντήρα και όταν αυξηθεί η εξωτερική θερμοκρασία, τα παράθυρα θα καθαρίσουν πλήρως.

Οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο αναπαράγουν δυσάρεστες οσμές;
Κατά τη λειτουργία του αφυγραντήρα τις πρώτες ημέρες ενδεχομένως να παρατηρήσετε μια ιδιαίτερη μυρωδιά να εξέρχεται από τη συσκευή. Αυτό προκαλείται από το στοιχείο του Ζεόλιθου και είναι απόλυτα φυσιολογικό χωρίς να σηματοδοτεί κάποια επίπτωση στην υγεία σας. Η οσμή αυτή οφείλεται στο ότι ο Ζεόλιθος απορροφά στοιχεία όπως καπνό τσιγάρου, σπρέι, αρώματα, μυρωδιές νέων επίπλων κ.ο.κ με αποτέλεσμα όταν θερμαίνεται να παράγει την οσμή αυτή στο χώρο. Μπορείτε να αποκαταστήσετε την μυρωδιά στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργώντας τον αφυγραντήρα σε κάποιο άλλο μέρος, όπως γκαράζ σπιτιού ή σε εξωτερικό χώρο αν ο καιρός το επιτρέπει. πηγή: www.thereport.gr

Λύσεις σε συνήθη προβλήματα

Τι κάνω όταν ο αφυγραντήρας δεν ξεκινά
– Βεβαιωθείτε ότι ο αφυγραντήρας είναι σωστά συνδεδεμένος στην πρίζα.
– Ελέγξτε τον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού σας.
– Ελέγξτε αν το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος έχει καταστραφεί.
– Ελέγξτε το δοχείο νερού -αν είναι γεμάτο, αδειάστε το.
– Ελέγξτε αν ο αφυγραντήρας έχει φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας.
– Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο νερού είναι σωστά τοποθετημένο.
– Η θερμοκρασία του δωματίου είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από το προτεινόμενο θερμοκρασιακό εύρος.
– Ελέγξτε αν το επίπεδο υγρασίας έχει ρυθμιστεί υπερβολικά υψηλά.

Ο αφυγραντήρας δεν απορροφά επαρκώς την υγρασία!!
– Βεβαιωθείτε ότι ο αφυγραντήρας έχει λειτουργήσει αρκετό χρονικό διάστημα για να καταπολεμήσει επαρκώς την υγρασία.
– Βεβαιωθείτε ότι κουρτίνες και έπιπλα δεν εμποδίζουν και δεν φράζουν την εισαγωγή και εξαγωγή του αέρα.
– Ελέγξτε εάν έχετε ρυθμίσει αρκετά χαμηλά το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το φίλτρο αέρα όπως συνιστάται. Σκόνες και χνούδια που συγκεντρώνονται στο φίλτρο, μειώνουν την απόδοση της συσκευής.
– Ελέγξτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα στο χώρο είναι κλειστά.
– Η θερμοκρασία του δωματίου είναι χαμηλότερη από το προτεινόμενο εύρος λειτουργίας.
– Υπάρχουν θερμαντικές συσκευές στο χώρο ή συσκευές που παράγουν υδρατμούς.
– Ο χώρος που τοποθετείτε τη συσκευή είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνεται.
– Το επίπεδο υγρασίας στον χώρο είναι υπερβολικά υψηλό.

Ο αφυγραντήρας κάνει έντονο θόρυβο κατά τη λειτουργία του
– Δεν έχει καθαριστεί το φίλτρο αέρα.
– Η συσκευή δεν βρίσκεται σε όρθια θέση όπως συστήνεται.
– Το δάπεδο που έχετε τοποθετήσει τη μονάδα είναι ανισόπεδο.

Διαβάστε επίσης: Τι θέρμανση να βάλω στο σπίτι;