Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα

Από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων. Αυτό ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα λιανεμπορικά καταστήματα, τα οποία έκλεισαν από τις 18 Μαρτίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα του κλάδου εστίασης, καθώς επίσης και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής κ.ο.κ.) που έκλεισαν από τις 13 Μαρτίου. Θεωρείται δε σχεδόν βέβαιο ότι ακόμη και όταν λειτουργήσουν ξανά, θα εφαρμόζονται μέτρα τήρησης αποστάσεων και ελεγχόμενης εισόδου.

«Μία γενική αρχή, σχετικά με το σχεδιασμό για το πως και πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι ή άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαΐου, με βάση το καλό σενάριο, θα μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Κανένας μας δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα αλλά ήταν αναγκαία για την καταιγίδα που ήρθε» υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αντέννα σε ερωτήσεις σχετικά με το χρόνο άρσης των μέτρων ενώ υπογράμμισε ότι τα πράγματα, σε ότι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, δείχνουν να πηγαίνουν καλά, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Είμαστε στο 87΄ και παίρνουμε την πρόκριση, ας μη φάμε γκολ στο 90΄» όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά σημείωσε πως η ζωή μας δε θα γίνει αμέσως η ίδια όπως ήταν πριν τον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τα εμβόλιο.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, έχει και σχέδιο και όρεξη και εργατικότητα ώστε να διαψεύσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις, όπως αυτή του ΔΝΤ και δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως ακριβώς διαψεύσαμε και τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας ση χώρα μας».

Ερωτηθείς για το «μαξιλαράκι» των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε αρχικά ότι είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «θετικό» ότι υπάρχει, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους «και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές» όπως είπε.

Ο έλεγχος των επιχειρήσεων θα γίνεται μέσω βιντεοκλήσης

Ο έλεγχος των επιχειρήσεων από τους εφοριακούς θα γίνεται μέσω βιντεοκλήσης, είπε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα: “COVID-19: Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα”. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ, ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός «θα διαπιστώσετε ότι δεν θα υπάρχει περιθώριο για τις γνωστές συναλλαγές του παρελθόντος».

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, προαναγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη συμφωνία με μεγάλο tour operator.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο που προσομοιάζει περισσότερο προς στην επιδότηση της εργασίας παρά το σενάριο της επιδότησης της ανεργίας και την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους. Ανέφερε πως η κυβέρνηση διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους περισσότερους δυνατούς πόρους, διατηρώντας την εικόνα μιας χώρας νοικοκυρεμένης.