Ρέγκλινγκ: Ενδεχόμενο για μερική περικοπή συντάξεων

Ανοιχτό ενδεχόμενο για περικοπές συντάξεων, που όμως θα είναι μικρότερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί, άφησε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί».

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια. Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ’ αυτά της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος» και τόνισε ότι μπορούν να δουν πως αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή την στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ότι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία. «Ειναι αρκετά επαγγελματίες» είπε ο κ. Ρέγκλνγκ για τον ΟΔΔΗΧ προσθέοτντας ότι είναι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.