Ρωσία και Τουρκία συμφωνούν για διάνοιξη διαδρόμου για τα σιτηρά

Τη στήριξη της Ρωσίας και της Τουρκίας στην διάνοιξη θαλάσσιων διαδρόμων στην Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να επανεκκινήσει η εξαγωγή των περίπου 22 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στις παγκόσμιες αγορές, εν μέσω κλιμάκωσης της επισιτιστικής κρίσης, εξέφρασαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο συνάντησής τους στην Άγκυρα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεσμεύθηκε ότι η Ρωσία δεν θα καταχραστεί το ναυτικό πλεονέκτημά της, μετά την αποναρκοθέτηση των λιμανιών και ότι θα «προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούν να αναχωρήσουν χωρίς προβλήματα», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί.

Από τη διάνοιξη αυτού του διαδρόμου θα επωφεληθούν και η Ρωσία και η Τουρκία, καθώς μέσω αυτού η Ρωσία θα μπορεί να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα, ενώ η Τουρκία θα αναλάβει την διευκόλυνση και διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, επεσήμανε ότι, για να υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει να προηγηθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.
Για την άρση των κυρώσεων

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Δύσης έναντι της Ρωσίας, εάν μετάσχει στο σχέδιο του ΟΗΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εύλογο, λέγοντας: «εάν ολόκληρος ο πλανήτης χρειάζεται τις εξαγωγές των προϊόντων από την Ουκρανία και τη Ρωσία, τότε απαιτείται η υιοθέτηση μίας μεθόδου. Ευελπιστώ ότι οι προετοιμασίες σε τεχνικό επίπεδο για την υλοποίησή της θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν το ζήτημα της διάνοιξης θαλάσσιου διαδρόμου, την προηγούμενη εβδομάδα. Το Κίεβο ζητά εγγυήσεις ασφαλείας, όπως η προμήθεια αμυντικών όπλων σε περίπτωση θαλάσσιων απειλών, ενώ το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να ελέγχει τα εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα σιτηρά για να διασφαλίζεται ότι δεν μεταφέρουν όπλα, ενώ έχει δεσμευθεί και ότι θα τα συνοδεύει κατά τον διάλπου των διεθνών υδάτων.
Για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Κιέβου – Μόσχας δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοξένησε τον Μάρτιο τις δύο πλευρές στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της Άγκυρας για διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από πλευράς του, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, κατηγόρησε, εντούτοις, τον Ουκρανό πρόεδρο ότι «αλλάζει γνώμη όλη την ώρα», αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η σύνοδος των δύο ηγετών.
Για επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Τέλος, στην ατζέντα των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε και το σχέδιο της Τουρκίας για νέα διασυνοριακή επιχείρηση στην βόρεια Συρία εναντίον Κούρδων, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί απειλή. Η Τουρκία χρειάζεται την έγκριση της Μόσχας για να συνεχιστεί η παρουσία της στην Βόρεια Συρία, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον εμφύλιο της Συρίας. Το 2020, 37 Tούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με ρωσική στήριξη εναντίον των ανταρτών στο Ιντλίμπ.