Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος προτείνει στον υπουργό Άμυνας “να αυτοκτονήσει”

Ένας Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος, διορισμένος από τη Μόσχα στη Χερσώνα, υπονόησε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας θα πρέπει να αυτοκτονήσει, ντροπιασμένος από τις ήττες στον πόλεμο με την Ουκρανία – μια σπάνια και αναπάντεχη προσβολή για τους ανωτέρους του στην ιεραρχία.

Έπειτα από επτά μήνες πολέμου, οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη και το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί αλλεπάλληλες ήττες επί του πεδίου, αναγκάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση.

Στο τετράλεπτο, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής διοικητής της κατεχόμενης επαρχίας της Χερσώνας, επέκρινε δριμύτατα τους “στρατηγούς και υπουργούς” στη Μόσχα που δεν κατανοούν τα προβλήματα στο μέτωπο. “Μάλιστα, πολλοί λένε: αν ήταν εκείνοι ο υπουργός Άμυνας που επέτρεψε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσαν, ως αξιωματικοί, να αυτοπυροβοληθούν. Όμως, ξέρετε, η λέξη ‘αξιωματικός’ είναι ακατανόητη για πολλούς”, είπε ο 45χρονος Στρεμούσοφ.

Μια τέτοια “εκ των έσω” δημόσια και προσβλητική μομφή σε βάρος της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο στη Ρωσία, όμως οι αλλεπάλληλες ήττες ώθησαν ορισμένους στενούς συμμάχους του Πούτιν να επιπλήξουν τους στρατηγούς. Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, χλεύασαν τους στρατηγούς, λέγοντας ότι ο στρατός χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και ότι οι υψηλόβαθμοι πρέπει να καθαιρεθούν και να σταλούν ξυπόλητοι στο μέτωπο για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν διορίστηκε σε αυτήν τη θέση το 2012. Η σχέση τους ήταν τόσο καλή που συχνά έκαναν διακοπές μαζί στα δάση και τα βουνά της Τούβα, απ’ όπου κατάγεται ο Σοϊγκού. Οι επικρίσεις που δέχεται τώρα θέτουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Πούτιν, εν μέσω μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο: να θυσιάσει ένα στενό σύμμαχο και να παραδεχτεί ότι ο στρατός απέτυχε ή να κρατήσει τον Σοϊγκού στη θέση του και να διακινδυνεύσει να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη.

Το υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα γραπτό αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στρεμούσοφ.

Πολλοί Ρώσοι εθνικιστές έχουν επικρίνει τον Σοϊγκού και τους κορυφαίους στρατηγούς για τα πάντα: από τον κακό σχεδιασμό, μέχρι τον ελλιπή ανεφοδιασμό, τις απαρχαιωμένες πολεμικές τακτικές και την ήττα στο πεδίο των πληροφοριών. Την περασμένη εβδομάδα, δύο απόστρατοι και νυν μέλη της Κρατικής Δούμας, που προέρχονται από το κόμμα του Πούτιν, την Ενιαία Ρωσία, κατηγόρησαν τον υπουργό για διαφθορά και ανεντιμότητα. Οι επικριτές του Σοϊγκού τον κατηγορούν κυρίως ότι έχασε τις κρίσιμες μάχες για το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Λιμάν και την περιοχή της Χερσώνας.

Ο Στρεμούσοφ είχε μόνο επαίνους για τους στρατιώτες που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για την πατρίδα τους και αντιπαρέβαλε τον ηρωισμό τους με τους “ανίκανους στρατιωτικούς ηγέτες” στη Μόσχα.

“Το υπουργείο Άμυνας δεν αποτελείται μόνο από υπουργούς, στρατηγούς, διεφθαρμένους πλιατσικολόγους και άλλα, διάφορα αποβράσματα, αλλά και από όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη Ρωσία”, είπε.

Ο Στρεμούσοφ επαίνεσε επίσης τον Καντίροφ και είπε ότι έχει την αίσθηση πως η Μόσχα σύντομα θα επιλύσει τα προβλήματα. “Συμφωνώ με τον Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ, που ανέδειξε το θέμα. Μπράβο του. Στη Μόσχα, πιστεύω ότι θα το επιλύσουν το συντομότερο δυνατόν. Θα το επιλύσουμε. Θα βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και, πιστέψτε με, όλα θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας”, κατέληξε.