Οι ποινές για την πλημμύρα στη Μάνδρα με τους 25 νεκρούς

Ποινές φυλάκισης που οδήγησαν σε πολυετείς καταδίκες τους οκτώ καταδικασθέντες για την ολέθρια πλημμύρα στην Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, που κόστισε 25 ζωές, επέβαλε το Τριμελές πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο επέβαλε συνολικές ποινές που ξεπερνούν τα έξι χρόνια, εξαγοράσιμες προς 7 ευρώ ημερησίως.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών σε 3 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας τότε αντιπεριφερειάρχης. Επίσης ποινή 5 ετών και 14 μηνών σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους ο έτερος πρώην αντιπεριφερειάρχης που κρίθηκε ένοχος, και ποινή 4 ετών και 22 μηνών στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας. Πλην των αυτοδιοικητικών οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ήταν κατά τον επίμαχο χρόνο στελέχη της Πολεοδομίας, του Δασαρχείου Αιγάλεω και υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Νωρίτερα το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως αναγνώρισε σε όλους τους κατηγορούμενους μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ενώ απέρριψε όλα τα υπόλοιπα που αιτήθηκαν.

«Αποδείχθηκε ότι έζησαν μια σύννομη ζωή και εν γένει έντιμη στον κοινωνικό και στον επαγγελματικό τους βίο» είπε η εισαγγελική λειτουργός για τους καταδικασθέντες.

Επί των ποινών η εισαγγελέας ζήτησε για την κατηγορία της πλημμύρας ποινή από 16 μήνες έως 2 χρόνια, για κάθε ανθρωποκτονία 3 χρόνια και για σωματικές βλάβες 6 μήνες για την κάθε μία.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με 11 σωματικές βλάβες. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση, με βάση τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που είχε ο καθένας, άλλοι κρίθηκαν ένοχοι για 18 ανθρωποκτονίες και άλλοι για το σύνολο των 25 θανάτων που άφησε πίσω της η πλημμύρα που σημειώθηκε στην Μάνδρα τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017.

Το δικαστήριο μετά από διαδικασία που έχει συμπληρώσει τα δυόμιση χρόνια, κήρυξε αθώους 13 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου , θεωρώντας ότι δεν στοιχειοθετούνται για αυτούς οι πράξεις που τους αποδόθηκαν μετά από πολύμηνη εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας που έπληξε την Μάνδρα. Αντίθετα για τους οκτώ έκρινε ότι είναι υπαίτιοι εκ της θέσεως και της αρμοδιότητας που είχε ο καθένας και πράξεων και παραλείψεων τους που συνέδραμαν στις ολέθριες συνέπειες που επέφερε το φυσικό φαινόμενο που “χτύπησε” την Δυτική Αττική.

Η υπόθεση αφορά το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017 μετά από έντονη νεροποντή που είχε εκδηλωθεί από τη νύχτα. Η φονική πορεία των υδάτων που πέρασε μέσα από την πόλη της Μάνδρας κόστισε την ζωή 25 ανθρώπων ενώ προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές.