Και τρίτος σεισμός στην Αμαλιάδα

Ακόμη μια νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 13/5/2019, στις 12:27 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Ηλείας. Σύμφωνα το Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο τρίτος σεισμός είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 13 Χλμ. ΝΔ της Αμαλιάδας και είχε εστιακό βάθος 11 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός, σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Δευτέρας 13-5-2019 (στις 19:57) στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Αμαλιάδας. Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Πελοποννήσου, 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Αμαλιάδας και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, στις 18:31 το απόγευμα της Δευτέρας 13-5-2019, σε περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας (στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κουρούτας), ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα εννέα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 13 χιλιόμετρα δυτικά της κοινότητας Καρδαμάς, της Αμαλιάδας.