«Σεισμός» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – 12 ομάδες θέλουν να δημιουργήσουν τη European Super League

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πρόθεση 12 ομάδων να προχωρήσουν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA. Οι 12 αυτοί σύλλογοι, μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δις ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Ανέβηκαν οι μετοχές Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γ. λόγω Super League

Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν σήμερα οι μετοχές της Γιουβέντους και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής αυτών των δύο και άλλων δέκα συλλόγων για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. Η τιμή της μετοχής της Γιουβέντους αυξήθηκε πάνω από 12%, ενώ εκείνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά 11%.

Οι αναλυτές της Intesa Sanpaolo εκτιμούν ότι η Super League θα κερδίσει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα περισσότερα από τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που κέρδισε το Champions League ετησίως στις περιόδους 2018-21 και τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν σε μόλις 20 συλλόγους.

«Οι πωλήσεις εισιτηρίων και η χορηγία θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των αγώνων και το μεγάλο κοινό αυτών των συλλόγων» ανέφεραν οι αναλυτές της ιταλικής τράπεζας.

Aίτημα αποβολή των Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από τη Serie A

Τώρα, οι αντιδράσεις από την ανακοίνωση για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, εξακολουθούν να έρχονται από τις τέσσερις γωνιές της «γηραιάς ηπείρου».

Η πιό πρόσφατη χρονικά, αφορά στην Ιταλία και συγκεκριμένα, στο αίτημα της Αταλάντα, της Βερόνα και της Κάλιαρι, προκειμένου να αποβληθούν από την Serie A, η Γιουβέντους, η Μίλαν και η Ιντερ, μετά την απόφαση των διοικήσεων τους να συμμετάσχουν στην νέα διοργάνωση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας “La Repubblica”, κατά την διάρκεια έκτακτης συνάντησης, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του διοικητικού συμβουλίου του καμπιονάτο, οι εκπρόσωποι αυτών των τριών συλλόγων ζήτησαν την αποβολή των «τριών», ενώ θεωρείται βέβαιο, πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η Serie A, θα τοποθετηθεί επίσημα επί του ζητήματος και σε νομικό πλαίσιο.

Τουλάχιστον δύο γαλλικές ομάδες στην ευρωπαϊκή Super League

Όπως όλα δείχνουν, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο γαλλικών ομάδων, θα διεξάγεται η ευρωπαϊκή Super League. Αυτό προκύπτει από την σχετική αποκάλυψη, που έκανε η γαλλική εφημερίδα “L’ Equipe”, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την σύσταση της νέας διοργάνωσης.

Στο δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας, γίνεται αναφορά σε πηγή προσκείμενη στα ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Super League, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας θα προκύπτουν αυτές οι δύο ομάδες.

«Θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο γαλλικοί σύλλογοι κάθε χρόνο σε αυτήν την διοργάνωση», διαβεβαίωσε αυτή η πηγή, τονίζοντας ότι μία από τις υποθέσεις, είναι για παράδειγμα, ότι ο νικητής της Ligue 1, θα μπορεί να εξασφαλίζει την συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Super League.

Marca: «Κανονικά Champions και Europa Legue 2020/21»

Η σεζόν 2020/21 στο Champions League και το Europa League θα ολοκληρωθούν κανονικά. Αυτό αναφέρει η ισπανική εφημερίδα “Marca”, σημειώνοντας ότι όποιες αποφάσεις της UEFA και FIFA ληφθούν, θα αφορούν στο μέλλον.

Πέντε εκ των 12 ιδρυτικών ομάδων της νέας Super League θα αγωνιστούν στους ημιτελικούς του Champions League και του Europa League: Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που συνεχίζουν στην Ευρώπη μαζί με Παρί Σεν Ζερμέν, Ρόμα και Βιγιαρεάλ.

Η UEFA έχει απειλήσει με κυρώσεις και τιμωρία τόσο τις ομάδες όσο και τους παίκτες.