Ζημιές από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Λέκκας: Το νησί άντεξε – Τσελέντης: Θα υπάρξει ισχυρός μετασεισμός

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νοτιοδυτικά του νησιού της Ζακύνθου λίγα λεπτά πριν τις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου και ειδικότερα στη 01:54. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε 44 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά από τη Ζάκυνθο σε βάθος 3,8 χλμ και αρχικά δόθηκε ως μέγεθος τα 5,8 R. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,6 Ρίχτερ. Ο ισχυρός σεισμός στο Ιόνιο έγινε αισθητός σε περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας,της Αιτωλοακαρνανίας ακόμη και της Αττικής.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, 18:45

Λίγο νωρίτερα, στη 1:22 το πρωί σημειώθηκε και άλλη σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης νοτιοδυτικά του νησιού. Μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ακόμη δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 4,9 Ρίχτερ (στις 02:09 π.μ.)

Οι δύο πρώτες δονήσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλες πόλεις της χώρας, από την Αθήνα έως την Πάτρα, τον Πύργο Ηλείας, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Αρκετοί μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, έγιναν αισθητοί στη Ζάκυνθο, όπου στη 1:54 της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρός σεισμός που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για τον κύριο σεισμό στη Ζάκυνθο, λένε Λέκκας και Χουλιάρας. Δεν αποκλείουν μετασεισμό 5-5 ,5 Ρίχτερ

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι η σεισμική δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Σεισμική δόνηση, 4,8 βαθμών στο Ιόνιο

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και άλλες περιοχές του νησιού. Πολλοί αναστατωμένοι κάτοικοι πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας στους δρόμους, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κώστας Συνετός. Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Υλικές ζημιές

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα Ηλίας Κάνιστρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.

Πρόκειται για τον κύριο σεισμό στη Ζάκυνθο, λένε Λέκκας και Χουλιάρας

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου .

Λέκκας: Η ενέργεια κατευθύνθηκε στην Ιταλία

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι «το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά» και έκρινε ευτυχές το γεγονός ότι το  επίκεντρο του σεισμού, στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού, ήταν σε μεγάλη απόσταση. «Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Ο ίδιος έκρινε ότι οι ζημιές είναι «εξαιρετικά περιορισμένες. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Οι ζημιές είναι σποραδικές και μεμονωμένες».

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Δήμαρχος Ζακύνθου: Το νησί άντεξε

«Στο νησί επικρατεί πια ηρεμία. Ο κόσμος είχε βγει φυσικά στους δρόμους αλλά τώρα ήδη αρχίζουν να επιστρέφουν. Η Ζάκυνθος έχει αντισεισμική προστασία γι’ αυτό και σε κάθε μεγάλο σεισμό αντέχει» είπε πριν από λίγο ο Δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε οι ζημιές εντοπίζονται σε πτώσεις τοίχων και ρωγμές, ενώ και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί.

Τσελέντης: Θα υπάρξει ισχυρός μετασεισμός

Για μετασεισμό οποίος μπορεί να κυμανθεί από 5,8 έως και 6,1 Ρίχτερ έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης: «Αν δεν γίνει ο σεισμός αυτός δεν θα ησυχάσουμε, δήλωσε αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η όποια μετασεισμική δόνηση δεν θα έχει υλικές ζημιές.

Έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη. Αισθητός σε όλη τη νότια Ιταλία ο σεισμός στη Ζάκυνθο

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα νησιά.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σεισμούς: Μην δίνετε σημασία σε φημολογίες

Μέτρα και οδηγίες προστασίας των πολιτών, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από έναν δυνατό σεισμό, δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην ιστοσελίδα της.

Απαραίτητη προϋπόθεση και πρώτο βήμα αντιμετώπισης ενός σεισμού είναι η πρόληψη για αυτό και η ΓΓΠΠ συνιστά  στους πολίτες, εκτός των άλλων τέσσερα βασικά μέτρα πρόληψης:

– Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες και  απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
–  Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού και ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
– Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
– Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Την ώρα του σεισμού, όπου και να βρίσκεστε, είναι πολύ σημαντικό να διατήρησετε την ψυχραιμία σας.

Αν είστε μέσα σε σπίτι ή σε ψηλό κτίριο: 

– Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.

Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το χώρο και μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις οδηγίες.

Πολύ σημαντικές, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, είναι και οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι πολίτες, τις ώρες μετά τον δυνατό σεισμό. Όπως επισημαίνει: 

– Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.

– Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.

– Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.

– Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.

– Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.

– Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.

– Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.

– Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.