Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Πόρτο Γερμενό, Κόρινθο και Αχαΐα (upd3)

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή, ‘Αγιος Ιωάννης, στην Κορινθία. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, 18:06 / Τελευταία Ενημέρωση: 23:33

Εξάλλου, βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός, Ραφαέλα Τζίμα, «αυτή την στιγμή η κατάσταση της πυρκαγιάς παρουσιάζει σταθερή μείωση στο ρυθμό εξάπλωσής της, ενώ σε μερικά σημεία η έντασή της έχει εκμηδενιστεί» και προσέθεσε ότι συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συνολικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, εκ των οποίων η σημαντικότερη εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Μύτικα προς ασφαλή κατεύθυνση. Ακόμη, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς παρέχει ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σχετικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές η κ. Τζίμα είπε ότι στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον ‘Αγιο Ιωάννη Κορινθίας στις 3 παρα 10 το μεσημέρι επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και τόνισε ότι ένα μέρος της πυρκαγιάς έχει ελεγχθεί, αλλά το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη χωρίς όμως να απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή. Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στις 3 παρα 10 στο Καλαμάκι Αχαϊας η κ. Τζίμα ανέφερε ότι έχει ελεγχθεί.

Ακόμη, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι Αττικής, η οποία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, ενώ σε επιφυλακή επίσης παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δεδομένου ότι και για αύριο Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, απηύθυνε έκκληση να ενημερώνονται όλοι από τις επίσημες ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς όπως είπε, «έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πληροφορίες που μεταδίδονται αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και των αρχών που εμπλέκονται στη διαχείριση των συμβάντων».

Τέλος, η κ. Τζίμα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πυρκαγιάς. «Παραμένουμε όλοι μας πολύ προσεκτικοί. Αρκούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα για να γίνει η φλόγα πυρκαγιά», κατέληξε.

Οι Αρχές προχώρησαν σε εκκένωση του Μύτικα

«Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε νωρίτερα το μεσημέρ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σπίτι έχει καεί από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr στην Πεντέλη.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, σε δασική έκταση πάνω από την παραλία και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκένωση του οικισμού Μύτικα. Πληροφορίες αναφέρουν έχει ζητηθεί από το λιμενικό να συνδράμει άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν εκκενώσεις από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε από σκουπίδια πίσω από ξενοδοχείο της περιοχής και κατευθύνεται μέσα στο πυκνό δάσος πίσω από το αρχαίο κάστρο,  πλησίον της οδού Αιγοσθενών, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Λόγω της φωτιάς έχει επιβληθεί διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Πόρτο Γερμενό από το ύψος της ταβέρνας Κρύο Πηγάδι στο ρεύμα προς Πόρτο Γερμενό. Επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου- Ψαθάς- Βιλίων από το ύψος του οδού Πεύκων στο ρεύμα προς Ψάθα.

Οι αρχές και οι κάτοικοι ανησυχούν να μην φτάσει η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή να κατευθυνθούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που βρίσκονται στη χώρα μας από το περασμένο Σάββατο για να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε από σκουπίδια πίσω από το ξενοδοχείο της περιοχής και κατευθύνεται μέσα στο πυκνό δάσος πίσω από το αρχαίο κάστρο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (drone). Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ και 6 Ε/Π, εκ των οποίων τα 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σε Γενική Επιφυλακή τέθηκε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Δύο πυρκαγιές σε Κόρινθο και Αχαΐα

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, Άγιος Ιωάννης, της Κορινθίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που έχει εκδηλωθεί, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Καλαμάκι Αχαΐας. Στην κατάσβεση έσπευσαν και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 1 ελικόπτερο.

Σε ύφεση η φωτιά στο Πικέρμι

Εν τω μεταξύ, σε ύφεση η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι Αττικής.

Πυροσβεστική: Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία

Στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου του πυροσβεστικού σώματος , η οποία προηγήθηκε της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό , ο κύριος Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι σε καμία από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Επεσήμανε ότι ισχυρές παραμένουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σε δασική έκταση στη περιοχή Πόρτες Αχαΐας, αλλά και στο Σερνικάκι Φωκίδας όπου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας, η πυρκαγιά στη Φωκίδα, επεκτάθηκε σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Κάνοντας έναν απολογισμό τη ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 311 δασικές πυρκαγιές. Οι σημαντικότερες από αυτές, όπως είπε, εκδηλώθηκαν, στο Σχιστό Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στον Κάμπο Ευβοίας, στην Παιανία, στο Χάβαρι Ηλείας, στην Ασωπία και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, στο Σχηματάρι, στο Άγιο Όρος, στο Καμπί Ζακύνθου, στις Πόρτες Αχαΐας και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 311 δασικές πυρκαγιές. Οι σημαντικότερες από αυτές, εκδηλώθηκαν, στο Σχιστό Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στον Κάμπο Ευβοίας, στην Παιανία, στο Χάβαρι Ηλείας, στην Ασωπία και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, στο Σχηματάρι, στο Άγιο Όρος, στο Καμπί Ζακύνθου, στις Πόρτες Αχαΐας και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Ισχυρές παραμένουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σε δασική έκταση στη περιοχή Πόρτες Αχαΐας, αλλά και στο Σερνικάκι Φωκίδας όπου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας, η πυρκαγιά στη Φωκίδα, επεκτάθηκε σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Αυτή τη στιγμή, σε καμία από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Φέτος, στην μάχη της αεροπυρόσβεσης, διατίθενται και συνδράμουν στις επίγειες δυνάμεις, 84 εναέρια μέσα, περισσότερα από ποτέ, εκ των οποίων, τα 44 είναι μισθωμένα, και τα 40 ανήκουν στον Εθνικό στόλο. Και για την σημερινή ημέρα, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός, και αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες που θα ευνοήσουν την επέκτασή τους.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν σε επιφυλακή. Όμως, σε επιφυλακή πρέπει να είμαστε όλες και όλοι, μόνο έτσι θα προστατεύσουμε φυσικό περιβάλλον, περιουσίες και το κυριότερο όλων, ανθρώπινες ζωές. Σας ευχαριστώ».