Σε ιστορικά υψηλά έκλεισε ο S&P 500 μετά την προοπτική 3 μειώσεων επιτοκίων από τη Fed

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, ενώ προβλέπει τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Για το 2025, ωστόσο, η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της Fed είναι λιγότερο αισιόδοξη, προβλέποντας άλλες τρεις μειώσεις – αντί για τέσσερις που προέβλεπε μέχρι πρότινος – ώστε τα επιτόκια να υποχωρήσουν στο επίπεδο του 3,9%.

Παράλληλα, αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος της αμερικανικής οικονομίας στο 2,1% έναντι 1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve διατήρησαν τις προοπτικές τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και κινήθηκαν προς την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των διαθεσίμων τους, υποδηλώνοντας ότι δεν ανησυχούν από μια πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ομόφωνα να αφήσουν το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο από το 2001, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδειξαν ότι παραμένουν σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων φέτος για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, αλλά τώρα βλέπουν μόλις τρεις μειώσεις το 2025, από τέσσερις προβλέψεις τον Δεκέμβριο, με βάση τη διάμεση προβολή.

Οι επενδυτές της Wall Street έστειλαν τις μετοχές σε νέα υψηλά όλων των εποχών, καθώς η Federal Reserve σηματοδότησε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Σε μια ιστορική κίνηση, ο S&P 500 ξεπέρασε τις 5.200 με την εικασία ότι το τέλος του πιο επιθετικού κύκλου ανόδου επιτοκίων της Fed σε μια γενιά θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τα εταιρικά κέρδη. Τα κέρδη σε μετοχές ήταν σχεδόν ευρείας βάσης, με περιοχές που υστερούν φέτος —όπως μικρής κεφαλαιοποίησης— να σημειώνουν ράλι. Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα σημείωσαν καλύτερη απόδοση, με τους επενδυτές να βλέπουν τώρα υψηλότερες πιθανότητες για μια πρώτη κίνηση της Fed τον Ιούνιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν τις προοπτικές τους για τρεις περικοπές το 2024 και κινήθηκαν προς την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των διαθεσίμων τους, υποδηλώνοντας ότι δεν ανησυχούν από μια πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Ενώ ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, συνέχισε να τονίζει ότι οι αξιωματούχοι θα ήθελαν να δουν περισσότερα στοιχεία ότι οι τιμές μειώνονται, είπε επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει η χαλάρωση «κάποια στιγμή φέτος».

Ο δείκτης Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 1,2%, με την Apple και την Tesla να σημειώνουν ράλι στα megacaps. Τις τελευταίες ώρες, η Micron Technology έδωσε μια ισχυρή πρόβλεψη εσόδων, ενισχυμένη από τη ζήτηση για υλικό τεχνητής νοημοσύνης. Οι αποδόσεις των δύο ετών υποχώρησαν οκτώ μονάδες βάσης στο 4,6%. Το δολάριο έπεσε.

Δείκτες

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης

Ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 1,2%

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones αυξήθηκε 1%

Ο δείκτης MSCI World σημείωσε άνοδο 0,8%

Νομίσματα

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1,0919 δολάρια

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1,2781 δολάρια

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,3% στα 151,24 ανά δολάριο

Κρυπτονομίσματα

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 3,1% στα 65.714,01 δολάρια

Ο Ether αυξήθηκε 2,9% στα 3.375,02 $

Ομόλογα

Η απόδοση των Αμερικάνικων 10ετών ομολόγων υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 4,27%

Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας μειώθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,43%

Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,02%

Εμπορεύματα

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 2,1% στα 81,68 δολάρια το βαρέλι

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 1,2% στα 2.183,50 δολάρια η ουγγιά