Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βραζιλία μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων γρίπης των πτηνών

Το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας κήρυξε χθες, Δευτέρα, το βράδυ κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων σε όλη την χώρα, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως πουλερικών, μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε άγρια πουλιά.

Το μέτρο αυτό που θα παραμείνει σε ισχύ για 180 ημέρες έχει στόχο “να εμποδιστεί (η νόσος) να φτάσει στην παραγωγή πουλερικών για βιοποριστικούς και εμπορικούς σκοπούς, όπως και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της ανθρώπινης υγείας”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Αυτό θα “επιτρέψει την κινητοποίηση πόρων” για να προληφθεί η εξάπλωση του ιού, προσθέτει. Εξάλλου παρατείνεται η ήδη σε ισχύ απαγόρευση της διεξαγωγής ζωοπανηγύρεων με πουλερικά.

Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν τρία νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, με τα οποία ανήλθε σε οκτώ ο συνολικός αριθμός που έχει καταγραφεί από τα μέσα Μαΐου στη χώρα, η οποία είχε μέχρι φέτος γλιτώσει από την ασθένεια. Όλα τα κρούσματα του υποστελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν αφορούσαν άγρια πουλιά. Επτά εντοπίστηκαν στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο και ένα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως κρέατος πουλερικών, κατέχοντας το 35% της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας για το 2022.

Η γρίπη των πτηνών προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα στα άγρια πτηνά και τα πουλερικά, όπως οι πάπιες και οι κότες.

Χιλιάδες πουλερικά βρέθηκαν νεκρά ή θανατώθηκαν, εκατοντάδες εκτροφεία τέθηκαν σε καραντίνα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακυρώθηκαν οι εξαγωγές στη Νότια Αμερική λόγω της εξάπλωσης του ιού από την περσινή χρονιά.

Η μετάδοση της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι σπάνια και συμβαίνει εν γένει μέσω της στενής επαφής με πτηνά που έχουν προσβληθεί.