Σε υψηλά 7 ετών οι τιμές του πετρελαίου (upd)

Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου Brent έφθασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας και πλέον στα futures -συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης- που διατίθενται στις ασιατικές αγορές, εν μέσω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των προβλημάτων στην προσφορά και της αύξησης της ζήτησης, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού. Στις 11:34 το πρωί της Τετάρτης 19-1-2022 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι μπρεντ κινούνταν στα 88,44 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,06%.

Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας έφθασε επακριβώς τα 89,03 δολάρια περί τις 05:08 (ώρα Ελλάδας), ξεπερνώντας τα 86,84 δολάρια, το επίπεδο που είχε φθάσει την προηγουμένη, για πρώτη φορά από το 2014.

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών, εν μέσω διαταραχών στην προσφορά, γεωπολιτικών εντάσεων και αύξηση της ζήτησης, παρά την παραλλαγή Όμικρον.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών στην παραγωγή «στη Λιβύη, τη Νιγηρία, την Αγκόλα, τον Ισημερινό και πιο πρόσφατα στον Καναδά λόγω του ακραίου ψύχους», σύμφωνα με τον Χουσεΐν Σαγιέντ, αναλυτή στην Exinity.

«Οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες στην ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που φαίνεται να έχει αρκετά σημαντικό αντίκτυπο στις διακυμάνσεις των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία», σημείωσε ο Γουαλίντ Κουντμάνι, αναλυτής στην