Σε υψηλό 3 μηνών η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Σε υψηλό επίπεδο σχεδόν τριών μηνών σκαρφάλωσε σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά την αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περισσότερο από το αναμενόμενο του έκτακτου προγράμματός των αγορών ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεσή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,25% στα 1,1367 δολάρια, ενώ καταγράφει κέρδη 2,4% στην εβδομάδα και αναμένεται να σημειώσει άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Η ΕΚΤ αύξησε το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού κατά 600 δισ. ευρώ και το παρέτεινε έως τα μέσα του 2021.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ αυξήθηκε και από τη στήριξη της Γερμανίας στην πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σπάζοντας τη μακρά παράδοσή της να αρνείται κινήσεις στην κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 124,43 γιεν, που είναι υψηλό 13 μηνών, ενώ έναντι του ελβετικού νομίσματος ανερχόταν στα 1,08645 ελβετικά φράγκα, που είναι υψηλό πέντε μηνών.

Η κίνηση της ΕΚΤ στήριξε τη διάθεση για αγορές νομισμάτων με μεγαλύτερο ρίσκο, ωθώντας το αυστραλιανό δολάρια σε υψηλό επίπεδο πέντε μηνών και τη βρετανική στερλίνα πάνω από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι άλλων βασικών νομισμάτων είναι σε τροχιά μείωσης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και διαμορφωνόταν στις 96,510 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών μηνών.