Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από Κυριακή 1-12-2019

Όλα τα ωραία (και ζεστά) τελειώνουν κάποια στιγμή, καθώς φαίνεται πως ήλθε η ώρα να νιώσουμε περισσότερο και στην Ελλάδα ότι πλησιάζει ο χειμώνας. Ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης, που ήδη επηρεάζουν τον καιρό της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, κινούνται γρήγορα με κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και την Κυριακή 1-12-2019 αναμένεται να περάσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Αυτό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα οδηγήσει τη θερμοκρασία σε πτώση έως και δέκα βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με το Σάββατο, ενώ θα σημειωθούν και τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο. Μάλιστα, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως επίκειται μια νέα πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη, η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στη Βόρεια και στην Κεντρική Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, αύριο στο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια, σταδιακά όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη έως το πρωί και στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη έως το μεσημέρι, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στην Νότια Πελοπόννησο και την Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, υπάρχει στη Θράκη έως το πρωί και στο Πήλιο προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από μείον 4 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από μείον ένα έως 9, στη Θεσσαλία από 4 έως 13, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 17 (έως 19 με 20 στα Δωδεκάνησα) και στην Κρήτη από 15 έως 19.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ από το απόγευμα όμως θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ και ιδιαίτερα στον Πατραϊκό έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες, ενώ πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, από το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στο Θερμαϊκό 5 έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν σε ανατολικούς έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς.