Σομαλία: 100 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

Τουλάχιστον 100 είναι οι νεκροί, εκ των οποίων πολλοί μαθητές, από την επίθεση παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου του τοπικού νοσοκομείου στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Περίπου 54 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο (Medina), όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιουσούφ. Ο δήμαρχος της πόλης, Ομάρ Μοχάμεντ Φιλίς είχε προηγούμενα αναφέρει ότι από την έκρηξη τραυματίστηκαν 90 άνθρωποι. Μεταξύ των οποίων και μαθητές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή της έκρηξης, αυτή προκλήθηκε όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη σε μία πολυάσχολη περιοχή της πόλης. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί πόσα από τα θύματα της επίθεσης έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ισχυρή έκρηξη στο φυλάκιο Εξ-Κοντρόλ, ο δήμαρχος του Μογκαντίσου Ομάρ Μουχαμούντ επιβεβαίωσε πως πάνω από 50 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, στην πλειονότητά τους μαθητές.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters από το νοσοκομείο Μεντίνα, επιβεβαίωσε πως τα ασθενοφόρα μεταφέρουν δεκάδες τραυματίες. Οι αρχές έχουν διατάξει τις νοσοκομειακές πηγές να μην αναφέρουν το παραμικρό στοιχείο για τον αριθμό των απωλειών, ενώ και η αστυνομία δεν έχει θελήσει να δώσει κάποιον απολογισμό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά την έκρηξη η αστυνομία άνοιξε πυρ, αποτρέποντας πολλούς πολίτες να προστρέξουν για βοήθεια στη σκηνή της έκρηξης.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη, όμως συχνές είναι οι παρόμοιες επιθέσεις που πραγματοποιούν οι ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Αλ Κάιντα, που επιδιώκουν να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας.