ΣτΕ: Έχασαν την δικαστική μάχη για το self test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Συμβούλιο της Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, απέρριψε την αίτηση γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο (self test) νόσησης από COVID-19.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και ζητούσαν να ανασταλεί η από 18.5.2021 υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου από COVID-19 σε μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 135/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη) απέρριψε όλους τους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, οι οποίοι κωλύουν την χορήγηση της αιτουμένης αναστολής».

Πάντως, η κύρια αίτηση ακύρωσης των γονέων και εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί ήδη στο ΣτΕ (22 Ιουνίου 2021) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.