Σταϊκούρας: Η Ελλάδα πέτυχε μηδενισμό πρωτογενούς ελλείμματος – Ντόναχιου: «Η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα»

Η Ελλάδα το 2022 κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

Τρίτη 4 Απριλίου 2023, 14:22 / Τελευταία Ενημέρωση: 17:28

Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Σχετικά με την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «πολίτες και πολιτεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες την τελευταία τετραετία, καταφέραμε, συλλογικά, η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα, για υψηλή ανθεκτικότητα, μεγάλη πρόοδο και ισχυρή δυναμική, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον».

Επισήμανε δε ότι «παρότι στηρίξαμε, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε, γενναία την κοινωνία σε όλες τις κρίσεις, με το 3ο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ε.Ε., η χώρα μηδενίζει το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022, και επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας: «Ό,τι είπαμε, το κάναμε, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς «σήμερα, μπορούμε να μιλάμε με έργα και πράξεις». Έργα όπως, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η γενναία στήριξη των πολιτών σε όλες τις κρίσεις με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υλοποίηση αλλαγών που εκσυγχρονίζουν την χώρα, η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, αλλά και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα που καθιστά απολύτως εφικτή την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Π. Ντόναχιου: «Η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα»

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Και ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ο Ιρλανδός Υπουργός σημείωσε: «Τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στο έργο σας, την αποφασιστικότητά σας και τις πολιτικές σας η Ελλάδα εξήλθε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας». «Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη», προσέθεσε.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας, ο κ. Ντόναχιου σημείωσε: «Πετύχατε ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος της τάξης του 5,9% πέρυσι, για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,3%. Πρόκειται για επίπεδα που είναι τώρα πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Μολονότι παραδέχομαι ότι οι αυξήσεις στις τιμές, η αύξηση στο κόστος ζωής, έχουν ασφαλώς επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χάρη στις αποφάσεις που έγιναν στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας είχατε τη δυνατότητα να επέμβετε εκ νέου και να υποστηρίξετε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Ακρογωνιαίος λίθος για όλα αυτά είναι η ασφαλής και υπεύθυνη προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε: «Όταν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση εδώ και κάποιο καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε».

«Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Ντόναχιου.