Χρ. Σταϊκούρας για αναδρομικά: Η απόφαση θα είναι για όλους

«Η απόφαση θα είναι για όλους, να μην προσφεύγουν οι συνταξιούχοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλες οι αποφάσεις θέλουν μελέτη και προσοχή», επισημαίνοντας πως «θα υλοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα συνεκτιμηθεί η κατάσταση» για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά στο εάν θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς, όπως είπε, «είναι γεγονός ότι έχουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «οι δόσεις θα παραμείνουν οκτώ αν δοθεί παράταση, πιθανόν ο πολίτης να δώσει δύο δόσεις τον Αύγουστο».

Για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ότι «από τις 94.000 έχουν πληρωθεί γύρω στις 70.000 αιτήσεις», ενώ «αυτήν την εβδομάδα θα πληρωθεί άλλη μία δόση». Παρέθεσε δε τα στοιχεία του υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία έως στιγμής έχουν δοθεί (ως κρατικά δάνεια) 363 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες των νησιών.

Σχετικά με την ασκούμενη φορολογική πολιτική, σημείωσε ότι «υπάρχουν μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα», και πρόσθεσε πως «ό,τι δεσμευτήκαμε να κάνουμε, το υλοποιούμε». Υπογράμμισε ότι «μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, προχωρήσαμε σε φοροελαφρύνσεις και με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και όχι φέτος, θα υπάρξουν πιο μόνιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων».

Σχολιάζοντας, τέλος τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι «η Ευρώπη των συμβιβασμών παίρνει αποφάσεις στις δύσκολες ώρες». Συμπλήρωσε ότι «για πρώτη φορά δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι, μιλάμε για μεγάλη ένεση ρευστότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται. Καλή μέρα για την Ευρώπη και πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν όροι για την εκταμίευση, είπε ότι «για την Ελλάδα ισχύει ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες. Δεν συνδέονται με μέτρα τα λεφτά». Σημείωσε, παράλληλα, πως «με την εμπειρία του παρελθόντος και νέους μηχανισμούς θα εκμεταλλευτούν οι πόροι» και πρόσθεσε πως το σχέδιο της Ελλάδας για την αποδοχή και την εκταμίευση θα υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας πως «τα σχέδια όλων των χωρών θα περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο ΕΣΠΑ δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε».