Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης- Ξεπέρασε την αμόλυβδη το κίνησης

Με αυξημένη τιμή, παρά την απόφαση για επιδότηση στην αντλία με 25 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ) κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η τιμή εκκίνησης φέτος θα είναι πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει στα 1,15 ευρώ.

Οι προπαραγγελιες καταναλωτών είναι μηδενικές με τους πρατηριούχους να εκτιμούν πως η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει με αγορά μικρών ποσοτήτων της τάξης των 300-400 λίτρων.

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ενέργειας, θέλουν την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές που θερμαίνονται με το συγκεκριμένο καύσιμο να κινείται στα επίπεδα των 0,11 με 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομενα σύγκρισης των δύο καυσίμων θέρμανσης τότε προκύπτει πως το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 18,5% σε σχέση με το πετρέλαιο. Για να είναι πιο κατανοητή η σύγκριση μετατρέποντας τη μονάδα μέτρησης του πετρελαίου (λίτρα) σε κιλοβατώρες, προκύπτει πως το πετρέλαιο θέρμανσης σε κιλοβατώρες κοστίζει 0,147 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Έτσι με βάσει τα δεδομένα για ένα νοικοκυριό 100 τ.μ που θα καταναλώσει 9.000 κιλοβατώρες για όλο το χειμώνα θα πληρώσει 1.080 ευρώ ( συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση στην αντλία 0.09 ευρώ), ενώ για να προμηθευτεί 1.000 λίτρα πετρέλαιο θα πληρώσει 1.530 ευρώ ( συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση 0,25 ευρώ επιδότηση στην αντλία). Σε περίπτωση που το νοικοκυριό επιλέξει ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθεί θα πληρώσει για όλο το χειμώνα 1.062 ευρώ εφόσον οι τιμές συνεχίσουν να επιδοτούνται και με τελική τιμή τιμή 0.14 – 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το φυσικό αέριο φαίνεται να είναι η πιο οικονομική λύση για τα νοικοκυριά με δεδομένο πως οι χρήστες όπως και οι χρήστες του πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται επίδομα θέρμανσης που φέτος θα είναι διευρυμένο.

Νέες ανατιμήσεις εξαιτίας του πετρελαίου κίνησης

Ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάργηση της κρατικής επιδότησης στην αντλία.
Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τα οχήματα που κινούνται με diesel αλλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι αυξήσεις αυτές προκαλούν επιπλέον κόστος στις υπηρεσίες μεταφοράς που οδηγεί σε ανατιμήσεις, πυροδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων η τιμή του πετρελαίου κίνησης έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ σε πολλούς νομούς της χώρας, ξεπερνώντας την τιμή της βενζίνης. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε τα 2,017/λίτρο, την ώρα που η τιμή της αμόλυβδης έφθανε στα 2,008 ευρώ/λίτρο.