Στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale (video)

Τα πρώτα έξι Rafale, θα έρθουν σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 στη βάση της Τανάγρας για να επιχειρούν με το σήμα της Ελλάδας στα φτερά τους. Συνολικά 12 είναι οι ιπτάμενοι που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία και περίπου 30 τεχνικοί. Μαζί τους θα έρθουν και Γάλλοι στην Τανάγρα, όπου και θα συνεχίσουν την εκπαίδευση. Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, 10:53

Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά θα απογειωθούν το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου από το Ιστρ και θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα περίπου στις 12:30.

Λίγο πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, τα έξι Rafale θα πετάξουν μεταξύ 12:00 με 12:30 πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Μόλις τα γαλλικά μαχητικά εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα συνοδεύσει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα δύο Rafale που θα έρθουν αύριο στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια. Θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα.

Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

      Rafale, μαχητικά πολλαπλών ρόλων

Το όνομα Rafale σημαίνει «ριπή ανέμου» ενώ τα αεροσκάφη, ήδη υπηρετούν την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (αναγνώρισης, κρούσης κα).

      Στην Τανάγρα η ελληνική μοίρα Rafale

Η ελληνική μοίρα Rafale θα εγκατασταθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Ήδη, Έλληνες πιλότοι αλλά και προσωπικό εδάφους (τεχνικοί) εκπαιδεύονται στην Γαλλία προκειμένου να είναι έτοιμοι για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας όταν τα αεροσκάφη έρθουν στην Ελλάδα.