Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα παραμένει το Oruc Reis – Καμία παραβίαση

Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» το οποίο εισήλθε χθες εντός του ανατολικότερου σημείου της ελληνικής υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας. Τα ύδατα που πλέει το τουρκικό πλοίο είναι διεθνή και δεν έχει γίνει καμία παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς το ερευνητικό σκάφος δεν έχει απλώσει καλώδια στη θάλασσα. Η παραβίαση θα γίνει μόνο αν ρίξει καλώδια στο βυθό της θάλασσας.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και η κατάσταση παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».