Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ των αγροτών – Ανοιχτά τα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης – 8ωρος αποκλεισμός σε Προμαχώνα, Εξοχή

φωτογραφία αρχείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση των αγροτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πριν από περίπου μισή ώρα έφτασαν περί τα δεκαπέντε τρακτέρ από τα Μάλγαρα και πέντε απ’ αυτά παρατάχθηκαν μπροστά στην κλειστή πύλη του λιμανιού, στην οδό Κουντουριώτου, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού.

Ένα τέταρτο αργότερα κατέφθασε αντίστοιχος αριθμός τρακτέρ από τα «Πράσινα Φανάρια», στην οδό Κουντουριώτου, και παρατάχθηκαν δεξιά και αριστερά στον δρόμο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Στο σημείο έχουν φτάσει και αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, καθώς και αντιπροσωπείες αγροτών από μπλόκα σε τελωνεία.

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν επίσης μελισσοκόμοι και σε ένδειξη συμπαράστασης φοιτητές και εργατικά σωματεία.

Ανοιχτά τα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης – Οκτάωρος αποκλεισμός σε Προμαχώνα και Εξοχή

Να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του σημερινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αποφάσισα οι γενικές συνελεύσεις των παραγωγών στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης, ενώ για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια θα υπάρξει απόφαση σε νέα γενική συνέλευση.

Αντίθετα, σε αποκλεισμό για οκτώ ώρες (μέχρι και τις 20.00) του τελωνείου Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, προχωρούν -μόνο για φορτηγά διεθνών μεταφορών- οι συμμετέχοντες στο αγροτοκτηνοτροφικό μπλόκο που έχει στηθεί εκεί. Η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων παραμένει ελεύθερη. Στο σημείο βρίσκονται οδηγοί φορτηγών, ενώ το μπλόκο ενισχύεται και από εκπροσώπους άλλων εργατικών σωματείων.

Την ίδια ώρα, σε αποκλεισμό οκτώ ωρών (μέχρι τις 20.00) προχωρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι Δράμας -σε πλήρη συντονισμό με τους συναδέλφους τους στο τελωνείο του Προμαχώνα-, που έχουν στήσει το μπλόκο τους 500 μέτρα από το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Όπως επισημαίνουν, για τις ώρες του αποκλεισμού απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος σε φορτηγά παντός τύπου, ενώ η διέλευση των επιβατικών οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων γίνεται από παρακαμπτηρίους.
Σημειώνεται ότι οι συντονιστικές επιτροπές των παραπάνω μπλόκων θα συμμετάσχουν στην αυριανή σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, που έχει προγραμματιστεί για τις 12.00, στη Νίκαια Λάρισας.

Λαμία: Αγρότες κλείνουν για μία ώρα όλες τις διαβάσεις στον Μπράλο

Σε αποκλεισμό όλων των διαβάσεων για μία ώρα, από τις 12:00 έως τη 13:00 το μεσημέρι, προχωρούν οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Μπράλου.

Δεν επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων τόσο στον εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ αποκλεισμένοι παρέμειναν και οι παράδρομοι και οι κόμβοι της περιοχής, με αποτέλεσμα η χώρα να «κοπεί στα δύο».

Η Αστυνομία, έχει ακινητοποιήσει τα οχήματα σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, προειδοποιώντας τους οδηγούς για καθυστερήσεις.

Οι αγρότες του μπλόκου στον Μπράλο συμπληρώνουν πλέον 7 ημέρες συνεχούς παραμονής στο σημείο και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.