Στροφή 180 μοιρών από ΗΠΑ, στέλνουν τανκς M1 Abrams στην Ουκρανία

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθεί η διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Πολωνικό αίτημα στη Γερμανία για επανεξαγωγή Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία έλαβε επίσημο αίτημα από την Πολωνία για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζάκ.

«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπαλζάκ στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2».

«Πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.

Η Βαρσοβία έχει επισημάνει ότι βρίσκεται σε συζήτηση με περίπου 15 χώρες για το θέμα αυτό.

Η Ουκρανία ζητεί εδώ και καιρό βαρέα άρματα μάχης προκειμένου να καταφέρει να σπάσει τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και να ανακαταλάβει περιοχές που έχει χάσει. Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για την επανεξαγωγή των Leopard 2, διστάζει να συμφωνήσει στην παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο Κίεβο, φοβούμενη ότι η Μόσχα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Απόφαση του καγκελαρίου

«Στο τέλος της ημέρας την απόφαση φυσικά θα λάβει η καγκελαρία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης», σχολίασε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στη διάρκεια αμυντικής διάσκεψης που οργάνωσε στο Βερολίνο η εφημερίδα Handelsblatt.

«Η άποψη της υπουργού μου για το θέμα είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη Γερμανίδα υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο δεν θα εμποδίσει τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν Leopard 2 στο Κίεβο.